(Paper) CBSE Class XI : Biology Exam Paper (Bihar)


CBSE Class XI : Biology Exam Paper (Bihar)

General Instructions:

  • (i). All Question are compulsory.
  • (ii). There is No negative marking for any wrong answer.
  • (iii). Questions are in two sections.

SECTION–I (OBJECTIVE QUESTIONS)

1. Who proposed the term protista for unicellular organism.
(a) Lister (b) Posteur (c) Hacckel (d) Koch
Answer: (c)

2. Organism having characteristic of both plant and animal
(a) Paramecium (b) Euglena (c) Mycoplasma (d) Bacteria
Answer: (b)

3. Contractile vacuole of Protozoa takes parts in
(a) Reproduction (b) Locomotion (c) Digestion (d) Osmoregulation
Answer: (d)

4. Fruit of Mustard is
(a) Siliqua (b) Cypsela (c) Nut (d) Achene
Answer: (a)

5. Corn is modification of
(a) Raoot (b) Bud (c) Stem (d) Leaf
Answer: (c)

6. The term Nucleus was coined by
(a) Brown (b) Fontana (c) Bowman (d) Golgi
Answer: (c)

7. Cilia and flagella are composed of
(a) Microtubules (b) Microfilaments

(c) Microfibrils (d) Microvilli
Answer: (a)

8. Movement of Water through semipermeale membrane produces.
(a) Wall pressure (b) Suction pressure
(C) Osmotic pressure (d) Turger pressure.
Answer: (d)

9. Weight of human liver is
(a) 6.0 Kg. (b) 5.0 Kg. (c) 3 : 0 Kg. (d) 1.5 Kg
Answer: (d)

10. Amount of Saliva secreted per day is–
(a) 330 ml (b) 550 ml (c) 750 ml (d) 1100ml
Answer: (d)

Instructions : Q. No. 11 to 15 In the following questions there are two statements. Statement- I follows Statements-II. You have to go through these statements and mark your answer from the given questions.

(a). If both the statement are true & statement II is the correct explanation of Statement – I.
(b). If both the statement are true & statement- II is not correct explanation of statement – I.
(c). If statement – I is true and statement – II is false
(d). If statement – I is false & statement – II is true.

11. Statement I–When the ambient temp is high and soils contain excess of water, the plants tend to loose water, in the form of droplets from lenticels.
Statement II– Root pressure regulate the rate of loss of water from lenticels.
Answer: (d)

12. Statement I–Exchange of genetic material occurs during meiosis.
Statement II–There is a charisma formation in meiosis.
Answer: (a)

13. Statement I–Frequency of crossing over in a chromosome is directly proportional to the distance between two genes.
Statement II–Crossing over at point on a chromosome discourage the occurrence of another crossing over in the vicinity.
Answer: (b)

14. Statement I– Bacteria parasitize animals and cause disease.
Statement II–Therefore, plants do not have bacterial disease.
Answer: (b)

15. Statement I–The Color of flowers in Bougainvillea is due to the colored bracts.
Statement II–The flowers of Bougainvillea are largest among the plant Kingdom.
Answer: (c)

Instructions : Question No. 16 to 18 In the following question there may be more than one correct answer. You have to mark all the correct options.

16. Which of the following are primary sex organs.
(a) Scrotum (b) Vagina (c) Testis (d) Ovary
Answer: (c, d)

17. Factors important in the formation of new species are :-
(a) Isolation (b) Competition (c) Mutation (d)Continuous variation.
Answer: (c, d)

18. Immune response are carried out by –
(a) Lymphocytes (b) Adipocytes (c) Immunolgolobuline (d) Melanocytes.
Answer: (a, c)

Instructions : Question No. 19 to 22 In the following questions there are two columns the columns – I contains 4 questions, you have to watch the correct options.

19- Endometrium (a) Copulation chamber in female
20- Monopause (b) Site of implantation of Zygote
21- Fellopian tube (c) Cessation of menstrual cycle.
22- Vagina (d) Site of fertibization in female.

Answer: 19. (b) 20. (c) 21. (d) 22. (a)

Pollination is defined as the process of transfer of pollen grains from an anther to the stigma of the same flower or of different flower. If the pollen grains are transferred from an anther to the stigma of the same flower, the process is called self-pollinatioin or autogamy. If these are transferred to the stigma of a flower on different plant it is called as cross-pollination or allogamy For self polinatioin, bisexuallity, homogamy & clestogamy adoption are found. In cleistogamous
flower, the anthers mature and burst liberating their pollen grainsin a closed flower. The contrivances for cross pollination are dicliny, self-sterlity, dichogamy, heterostyly and herkogamy.

The agenices which transfer pollen: grains from anther to stigma are as follows. wind (Anemophily), water (Hydrophily), insects (entomophily), birds (ornithophily) and bats (cheiropterophily)

23. In Salvia, pollinating agents are insects, known as
(a) Anemophily (b) Hydrophilly (c) Zoophily (d) Entomophily
Answer: (d)

24. Some flowers which never open are called as :
(a) Protrandrous (b) Unisexual (c) Cleistogamous (c) Chromogamous
Answer: (c)

25. The transfer of pollen grains from anther to stigma is known as
(a) dichogamy (b) fertilization (c) Syngamy (d) Pollination
Answer: (d)

SECTION-II (NON-OBJECTIVE QUESTIONS)

1- Describe the various forms of bacteria.
2- How would you distinguish monocots from dicots.
3- Differentiate between tap root & advetitiious root
4- What is primary meristem.
5- what is xylem.
6- What are radial bundles.
7- Define albuminous cell.
8- What is open Vascular bundle
9- Name the tissue which connect musscle to a bone
10- Write notes on a locomotion in Earthworm.
11- Describe the function of Nucleus.

Instruction : Q. No. 12-15 are of Long Answer Type Question. Every question are of 5 marks each.
12-
Describe differences between Prokaryotic & Eukaryotic Cells.
Or,
Describe difference between white and red muscle.
13-
Write a note on Microfilaments.
Or,
Describe chloroplast
14-
Describe prophase of meiosis.
Or,
Describe mitosis.
15-
Write a note on phtosynthetic pigments.
Or,
 Write a note on micro tubules.