(Download) CBSE Class-12 Sample Paper And Marking Scheme 2017-18 : Entrepreneurship

(Download) CBSE Class-12 Sample Paper And Marking Scheme 2017-18 : Entrepreneurship

ENTREPRENEURSHIP
SAMPLE PAPER
2017-18

Time Allowed: 3 hours

Maximum Marks: 70

Questions/ Expected Value Points 

1. Differentiate between capital budget and cash budget. 1
Ans. Capital budget is used to determine whether an organisation’s long term investment plans are worth pursuing, whereas cash budget determines when income will be sufficient to cover expenses and when the company will need to seek outside financing.

2. Gupta ltd., are the manufacturers of sports motorcycles. They want to manufacture low cost scooters using latest technology. For financing the project they have estimated a capital requirement of Rs. 50 lakhs. The company wants to finance the project by borrowing from a financial institution. Name any two financial institutions they can approach for the same. 1
Ans. Industrial Development Bank of India; Small Industries Development Bank of India; Industrial Finance Corporation of India; Industrial Credit and Investment Corporation of India (Any two)

3.Naveen owns a 10 room building near Indira Gandhi International Airport. He wants to start a guest house there because he knows that many visitors require low cost accommodation near the airport. State two things that he has to ensure before opting or this opportunity. 1
Ans.

  • To ensure that there is a good market for the service
  • The rate of return on the investment is attractive

4. Give the meaning of a ‘Joint Hindu Family Business’. 1
Ans. It is a business which is owned, managed and controlled by the male members of a Joint Hindu Family.

5. What is a trade mark? 1
Ans. It is a recognizable sign, design or expression which distinguished products or services of a particular trade from the similar products or services of other traders.

6. List any four advantages of Employees Stock Option Plan. 2
Ans. Higher Efficiency; Low labour turnover; Better industrial locations; Low flotation cost; Wider higher generation of funds (Any four)

7. Ritu has completed her B.tech in textile designing. She wants to start a ready made garments manufacturing unit. She wants to manufacture trendy garments for children below the age of one year. She approached a popular trend spotter to help her with the same. The trend spotter demanded Rs. 2,00,000 from Ritu to help her. Looking at the high fee demanded, she decided to do the trendspotting by herself. She decided to identify the trend by talking to the parents of the newly born.
Explain the method that Ritu adopted to spot the trend. 2
Ans. Talk Trends: talking to people is equally important trend spotting activity which helps the entrepreneur to get inputs on the needs of the customer. This can be done both online and offline.

8. The first step in the creative process is ‘Idea germination’. Explain the next step that follows. 2
Ans. Preparation: on the basis of the idea generated the entrepreneur starts looking for the

Click Here To Download Full Sample Paper

CBSE (Class XII) Previous Year Papers Printed Books

<<Go Back To Main Page