(MCQ) CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Why do we need Parliament)

Disclaimer: This website is not at associated with CBSE, For official website of CBSE visit - www.cbse.nic.in

 CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Why do we need Parliament)

1. The president of India holds office for a period of:-
a. 6
b. 5
c. 4
d. 7
Ans : (b)

2. President electoral college consists of:-
a. M.P
b. M.L.A.
c. Members of state legislative
d. Elected members of parliament & state legislative
Ans : (d)

3. A dispute regarding the election of the president is referred to the:-
a. Election commission
b. Parliament
c. Supreme Court
d. Vice president
Ans : (c)

4. If the president has to resign, he sends his resignation to:-
a. Prime minister
b. Vice president
c. Chief minister
d. Lok sabha speaker
Ans : (a)

5. What is the position of president in the executive?
a. Head executive
b. Constitutional head of government
c. Constitutional head of state
d. Head of party in power
Ans : (a)

6. ''EVM'' for the first time used in:-
a. 2007
b. 2004
c. 2003
d. 1990
Ans : (b)

7. What did universal adult franchise mean:-
a. Right to vote
b. Right to freedom
c. Right to equality
d. Right to adult freedom
Ans : (b)

8. The parliament of India has ______ houses
a. 2
b. 6
c. 7
d. 3
Ans : (a)

9. Rajya sabha is also called
a. Parliament
b. House of people
c. Council of states
d. None of these
Ans : (c)

10. Houses of people is _______
a. Lok sabha
b. Vidhan sabha
c. Rajya sabha
d. Parliament
Ans : (a)

11. Rajya sabha has ________ members
a. 245
b. 250
c. 238
d. 219
Ans : (a)

12. Lok sabha contains:-
a. 550
b. 552
c. 545
d. None of these
Ans : (c)

13. How many members are nominated in Rajya sabha by president?
a. 10
b. 12
c. 15
d. 20
Ans : (b)

14. How many members are nominated in Lok sabha by president?
a. 2
b. 4
c. 5
d. 7
Ans : (a)

15. Parliament of India is _______ law making institution
a. Midst
b. Supreme
c. Lowest
d. All of above
Ans : (b)

16. The lok sabha is elected after every _______ years
a. 5
b. 6
c. 2
d. 4
Ans : (a)

17. Each constituencies elected
a. 1 person to the parliament
b. 2 person to the parliament
c. 3 person to the parliament
d. 4 person to the parliament
Ans : (a)

18. Third lok sabha election held in
a. 1973
b. 1962
c. 1966
d. 1970
Ans : (b)

19. Which political party has won most seats in all states in 8th lok sabha election
a. Telugu Desam party
b. Independents
c. Kerala congress
d. Muslim league
Ans : (a)

20. In which state lok sabha elections were held in 1984?
a. Punjab
b. Assam
c. Both (a) & (b)
d. None of above
Ans : (c)

21. When was 13th lok sabha elections held?
a. 1970
b.1972
c. 1999
d. 2000
Ans : (c)

22. Which party got a maximum number of seats?

a. BJP
b. SHS
c. AITC
d. NCP
Ans : (a)

23. The parliament of India consists:-
a. President, lok sabha, Rajya sabha
b. Prime minister, lok sabha, Rajya sabha
c. Vice president, Vidhan sabha
d. None of these
Ans : (a)

24. The most important function of lok sabha is
a. Judiciary
b. Executive
c. Legislature
d. None of these
Ans : (b)

25. Who is the leader of ruling party in the lok sabha?
a. Prime minister
b. President
c. Speaker of lok sabha
d. All of these
Ans : (a)

26. How many elected & nominated members are there in Rajya sabha?
a. 238, 12
b. 233, 12
c. 240, 10
d. 242, 8
Ans : (b)

27. The parliament is begin with _______
a. Question hour
b. Zero hour
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (a)

28. Who highlights the drawback of various policies?
a. BJP
b. Members of parliament
c. Member of legislative
d. Opposition party
Ans : (d)

29. What is the significant function of parliament?
a. Law making
b. Socio reform
c. Child development
d. none of these
Ans : (a)

30. When was 1st election held in India?
a. 1951
b. 1984
c. 1971
d. 1964
Ans : (a)

31. When was 14th election held?
a. 2003
b. 2000
c. 1999
d. 2004
Ans : (d)

32. Which political party is currently in power?
a. Congress
b. BJP
c. Telugu Desam
d. None of these
Ans : (a)

33. The parliament is made up with
a. Prime minister, BJP
b. President, Lok sabha, Rajya sabha
c. Vidhan sabha, Vidhan Mandal
d. All of these
Ans : (b)

34. When did India get freedom?
a. 1945
b. 1948
c. 1942
d. 1947
Ans : (a)

35. Who was the 1st prime minister of India?
a. Jawaharlal Nehru
b. Mahatma Gandhi
c. Rajender Parsad
d. None of above
Ans : (a)

36. Who was the 1st president of India?
a. Jawaharlal Nehru
b. Mahatma Gandhi
c. Rajendra Prasad
d. None of above
Ans : (c)

37. What is the guiding philosophy of Bharatiya janata party?
a. Marxism
b. Revolutionary democracy
c. Modernisation
d. none of these
Ans : (b)

38. In representative democracies, people do not participate
a. Directly
b. Indirectly
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

39. BJP is
a. National party
b. State party
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (a)

40. How many building are there for central secretariat?
a. 3
b. 5
c. 4
d. 2
Ans : (d)

41. When was it built?
a. 1930
b. 1950
c. 1961
d. 1931
Ans : (a)

42. Member of Parliament are representatives of?
a. Government
b. Party
c. None of these
d. People
Ans : (d)

43. When was 6th election held?
a. 1977
b. 1984
c. 1967
d. 2004
Ans : (a)

44. The members of Rajya sabha are elected
a. Directly
b. Indirectly
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

45. The person of age _____ has right to vote?
a. 18
b. 20
c. 22
d. 24
Ans : (a)

46. Political party is made by
a. Members of parliament
b. Member of legislative assembly
c. Prime minister
d. None of these
Ans : (a)

47. In, 13th elections of lok sabha BJP wins
a. 182
b. 14
c. 114
d. 5
Ans : (a)

48. The members of Rajya sabha are called:-
a. MLA
b. MP
c. PM
d. President
Ans : (a)

49. 'NDA' means
a. National defence academy
b. National Democratic Party
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

50. 'EVM' means
a. Electronic voting machine
b. Election voting machine
c. Equal vote measure
d. None of these
Ans : (a)


Courtesy: CBSE.NIC.IN

NEW!  CBSE Papers PDF: Class-X, Class-XII