(Paper) CLAT UG Question Paper 2014 : Elementary Mathematics (Numerical Ability)


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2014

Section - III : Elementary Mathematics (Numerical Ability)


1) The next number in the sequence is: 19, 29, 37. 43…..

(A) 45
(B) 47
(C) 50
(D) 53

2) An unknown man is found murdered. The corpse has one gold plated tooth. right ear is pierced and a healed fracture of left hand thumb. A man with these characteristics is reported missing. What are the chances (probability) of the corpse being the missing man? (Given the occurrence of the gold-plated teeth in the atea, 1 in 5000, left hand thumb fractures 1 in 20000 and of right ear pierces 1 in 100).

(A) 1 in 1000
(B) l in 1000.000
(C) l in 1000000000
(D) 1 in 10.000.000.000

3) Value of “A” in the expression. 5+12×10/(120/240)=Ax10 is:

(A) 11
(B) 24.5
(C) 34
(D) 6.5

4) The Least Common Multiple (L.C.M.) of 0.12, 9.60 and 0.60 is:

(A) 9.60
(B) 0.12
(C) 0.6
(D) None of these

5) There are 30 boys and 40 girls in a class. If the average age of boys is 10 yr and average age of girls is 8 yr. then the average age of the whole class is:

(A) 8 yr
(B) 8.86 yr
(C) 8.2 yr
(D) 9 yr

6) A person spends 1/3 part of his income on food, 1/4 part on house rent and remaining of 630 on other items. The house rent is:

(A) Rs. 504
(B) RS. 1512
(C) 378
(D) None of these

7) A person covers a certain distance „by car at 21 speed of 30 km/h and comes back at a speed of 40 km/h. The average speed during the travel is:

(A) 34.3 km/h
(B) 35 km/h
(C) 37.5 km/h
(D) 32.8 km/h

8) An employer reduces the number of employees in the ratio 8:5 and increases their wages in the ratio 7:9. Therefore, the overall wages bill is:

(A) Increased in the ratio 45:56
(B) Decreased in the ratio 56245
(C) Increased in the ratio 13:17
(D) Decreased in the ratio 72:35

9) Father is 3 yr. older than the mother and the mother’s age is now twice the daughter’s age. If the daughter is 20 yr. old now, then the father‟s age when the daughter was born is:

(A) 20 yr.
(B) 40 yr.
(C) 43 yr.
(D) 23 yr.

10) If 80% of A = 20% of B and B = 5.1% of A. then the value of x is:

(A) 75
(B) 80
(C) 90
(D) 85

11) A mixture of 40 L of alcohol and water contains 10% water. How much water should he added to this mixture so that the new mixture contains 20% water?

(A) 9L
(B) 5L
(C) 7L
(D) 6L

12) ‘A’ can do a piece of work in 20 days and ‘B’ can do the same work in 15 days. How long will they take to finish the work, if both work together?

(A) 13(1/2) days
(B) 10 days
(C) 8(4/7) days
(D) 17(1/2) days

13) A man can row 5 km/h in still water. If the speed of the current is 1 km/h. it takes 3 h more in upstream than in the downstream for the same distance. The distance is:

(A) 36 km
(B) 24 km
(C) 20 km
(D) 32 km

14) A starts a business with Rs 5000 and B joins the business 5 months later with an investment of Rs 6000. After a year, they earn a profit of RS 34000. Find the shares of A and B in the profit amount depending on their individual investment.

(A) Rs 20000, Rs 14000
(B) Rs 16000, RS 16000
(C) Rs 14000. Rs 20000
(D) None of these

15) A farmer has some hens and some goats. If the total number of animal heads is 80 and the total number of animal feet is 200. what is the total number of goats?

(A) 40
(B) 60
(C) 20
(D) Cannot he determined

16) A square field has its area equal to 324 m2. The perimeter of the field is:

(A) 36 m
(B) 72 m
(C) 18 m
(D) 150 m

17) A closed metal box measure 30 cm x 20 cm x 10 cm. Thickness of the metal is Icm.

The volume of the metal required to make the box is:

(A) 1041 cm3
(B) 6000 cm3
(C) 4536 cm3
(D) 1968 cm3

18) The difference between the simple interest and the compound interest (compounded annually) on Rs. 2000 for 2 yr at 8% per annum will be:

(A) Rs 10
(B) Rs 20
(C) Rs 13
(D) Rs 25

19) A dealer marked his goods 20% above the cost price and allows a discount of l0%. Then the gain percent is:

(A) 2%
(B) 4%
(C) 6%
(D) 8%

20) A man went to the Reserve Bank of India with Rs 2000. He asked the cashier to give him Rs 10 and Rs 20 notes only in return. The man got 150 notes in all. How many notes of Rs 10 did he receive?

(A) 100
(B) 150
(C) 50
(D) 70

Answer Key:

1. (d), 2. (d), 3. (b), 4. (a), 5. (b), 6. (c), 7. (a), 8. (b), 9. (d), 10. (b), 11. (b), 12. (c), 13. (a), 14. (a), 15. (c), 16. (b), 17. (d), 18. (c), 19. (d), 20. (a)

<<Go Back To Main Page