trainee5's blog

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Tamil Nadu State (LCT)

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Tamil Nadu State (LCT)

Direction: (Question number 51 to 55)
Read the passage carefully and answer the questions given below:

One of the reasons why this cleavage exists is the fact that modern technological society has reduced man to a mere automation and he is unable to realize his true potential as a human being. Is it any wonder then that the
youth of today is not happy with the shape of things in the world? Impelled by idealism and a spirit of adventure, youth is determined to establish a new social order, just and fair. But it is still trying to grasp new ideas and 
establish new values, making experiments in living, learning and working in search of joy and happiness. It is a long and arduous quest that youth is after. We have to adopt a more positive and sympathetic approach to the 
problems and difficulties confronting the youth and show greater awareness and understanding of their feelings and sentiments which motivate all their actions.

51. What has man become in this technological age?
(A) a true human being 
(B) young in spirits
(C) almost a machine
(D) none of these

52. What is the mental reaction of the young towards the present day affairs?
(A) they are wonder struck 
(B) they are confused
(C) they have become happy
(D) they are frustrated

53. What type of society the young want to establish ?
(A) a society with ideal social order
(B) a society with new values
(C) a society with a just social order
(D) none of these

54. Which of the following the young of today is not doing?
(A) trying to understand new ideas
(B) experimenting with new ways of living
(C) working in search of joy
(D) developing a rational approach

55. What is the main idea of the passage?
(A) Youth is trying to create a new social order
(B) A sympathetic approach towards the problems is necessary
(C) A sympathetic attitude towards troubled youth and their problems be adopted.
(D) None of these

Click Here to Download Sample Paper

National Talent Search Scheme (NTSE) Books

National Talent Search Examination (NTSE) Papers

Exam: 

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Tamil Nadu State (MAT)

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Tamil Nadu State (MAT)

DIRECTION: (question number 1 to 5)
In each of the following questions, the numbers/letters are arranged based on some pattern or principle. Choose the correct answer for the terms marked by the symbol (?)

1. 37, 511, 713, _____?
(A) 474 
(B) 985
(C) 1117
(D) 132

2. 6, 13, ______, 33.
(A) 11
(B) 20 
(C) 22
(D) 14

3. ________, 7, 26, 63
(A) 1
(B) 0 
(C) 2 
(D) 3

4. 4, 6, 8, 9, _____.
(A) 11
(B) 12
(C) 13 
(D) 10

5. 12, _______, 56, 78.
(A) 34 
(B) 35
(C) 23
(D) 13

6. If JACK = 25 and QUEEN = 62, what is KING =?
(A) 37 
(B) 41 
(C) 81 
(D) 87

Click Here to Download Sample Paper

National Talent Search Scheme (NTSE) Books

National Talent Search Examination (NTSE) Papers

Exam: 

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Telangana State MAT

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Telangana State MAT

Directions Question (1 to 5):
In the Number series given below, one Number is missing. Each series is followed by five alternatives (1), (2), (3), (4) and (5). One of them is the right answer. Identify and indicate it as per the “Instructions”.

1. 5, 10, 17, 26, ….., 50
(1) 34 
(2) 31 
(3) 37 
(4) 41 
(5) 43

2. 2, 6,12, 20, 30, 42, 56 ,…..
(1) 63 
(2) 67 
(3) 69 
(4) 72 
(5) 74

3. 14, 28, 20, 40, 32, 64,…..
(1) 56 
(2) 46 
(3) 58 
(4) 48 
(5) 72

4. 0, 3, 8, 15, 24,…..
(1) 35
(2) 37
(3) 40
(4) 39
(5) 38

5. 12, 26, 54,  110,……
(1) 222
(2) 224
(3) 220
(4) 228
(5) 226

Questions (6 to 10) are based upon letter analogy. There are two pairs of letter combination in each question. The first (left hand side) pair has some relationship between’ its members. In the second pair, one member is missing. Find this out from answers (1), (2), (3), (4) and (5) such that this pair has similar relationship as the first pair. Indicate your answer as per the “Instructions”.

6. LKJ : MNO :: DCB  :?
(1) FEG 
(2) EGF 
(3) FGH
(4) EFG
(5) FGE

7. ADGJ : BEHK :: KNQT :?
(1) LOPS
(2) LMRU 
(3) LORU
(4) LMPS
(5) LNQT

8. HJLN : PRTV :: BDFH :?
(1) JKOR 
(2) JMOR
(3) JLNP
(4) JMNP
(5) JKOP

9. QSUW : XZBD :: BDFH :?
(1) IMOK 
(2) IMKO 
(3) IKMO 
(4) HKMO 
(5) JKMO

10. DRIVEN : NEVIRD :: BEGUM :?
(1) EBGMU
(2) MUGEB
(3) MEUBG 
(4) UGMEB
(5) EBGUM

Directions: Questions (11 to 15) : In the following questions, letters/letter groups are arranged in a particular order with some underlying criterion. Study the order and choose the answer from the alternatives to fill the gaps.

11. YVP, WTN, URL,……
(1) TQL 
(2) SRJ
(3) SPJ
(4) TRJ
(5) TPJ

12. QPO, NML, KJI, HGF,……
(1) ECD
(2) CEG 
(3) CDE 
(4) CEF 
(5) EDC

13. AB, DEF, HIJK,…….,  STUVWX
(1) MNOPQ 
(2) LMNOP
(3) LMNO
(4) MNOP
(5) QRSTU

14. GTB, CYV, YDP, ….QND
(1) DIV
(2) UIJ
(3) DDV 
(4) UVV 
(5) VJK

15. KJAM, GGWJ, …., YAOD, UXKA
(1) CDUI
(2) DFTC 
(3) CDTF
(4) CDSG
(5) DEVG

Click Here to Download Sample Paper

National Talent Search Scheme (NTSE) Books

National Talent Search Examination (NTSE) Papers

Exam: 

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Telangana State LCT

National Talent Search Examination (NTSE) Sample Paper : Telangana State LCT

Directions : Questions (51 - 55) :
Read the following passage.

Petroleum products, such as gasoline, kerosene, home heating oil, residual fuel oil and lubricating oils have a common source - crude oil that is found below the Earth's surface and under huge water bodies from a few hundred feet below the surface to as deep as 25,000 feet into the interior of Earth. Sometimes crude oil is secured by drilling a hole through the Earth, but more dry holes are drilled than those producing oil. Crude oil comes to the surface
as result of pressure at the source or pumping. Crude oil wells flow at varying rates, from ten to thousands of barrel per hour. Petroleum products are always measured in 42 gallon barrels.
Petroleum products vary greatly in physical appearance : thin, thick, transparent or opaque, but regardless their chemical composition is made up of only two elements : Carbon and Hydrogen which form compounds called  Hydrocarbons. Other chemical elements found in union with the hydrocarbons are few and are classified as impurities. Trace elements are also found, but in such minute quantities that they are disregarded. The combination of
carbon and hydrogen forms many thousands of compounds which are possible because of the various positions and joinings of these two atoms in the hydrocarbon molecule. The various petroleum products are refined from the crude oil by heating and condensing the vapours. Light oils such as gasoline, kerosene and distillate oil are the products. The residue remaining after the light oils are distilled is known as heavy or residual fuel oil, and is used mostly for burning under boilers. Additional complicated refining processes rearrange the chemical structure of the hydrocarbons to produce other products, some of which are used to upgrade and increase the octane rating of  various types of gasolines.

Now answer the following questions.
51. The statement that is not true is ...

(1) Crude oil is found below land and water.
(2) Crude oil is always found a few hundred feet below the surface.
(3) A variety of petroleum products is obtained from crude oil.
(4) Pumping and pressure, forces crude oil to the surface.

52. Many thousands of hydrocarbons are possible because
(1) The petroleum products vary greatly in physical appearance.
(2) The atoms in the molecule assume many positions.
(3) The pressure needed to force it to the surface causes molecular transformation.
(4) Complicated refining processes rearrange the chemical structure.

53. The statement that is true is
(1) The various petroleum products are produced by filtration.
(2) Heating and condensation produces the various products.
(3) Chemical separation is used to produce the various products.
(4) Mechanical means such as the centrifuge are used to produce the various products.

54. The crude oil is brought to the surface through ….
(1) Expansion of the hydrocarbons. 
(2) Pressure and pumping.
(3) Vacuum created in the drilling pipe.
(4) Expansion and the contraction of Earth's surface

55. Which of the following is not listed under light oils ?
(1) Distillate oil
(2) Gasoline
(3) Lubricating oil
(4) Kerosene

Click Here to Download Sample Paper

National Talent Search Scheme (NTSE) Books

National Talent Search Examination (NTSE) Papers

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Punjab State (SAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Punjab State (SAT)

 

Answer Key :

PHYSICS : 51. C 52. C 53. C 54. A 55. C 56. B 57. C 58. B 59. C 60. C 61. D 62. B 63. B

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Punjab State (MAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Punjab State (MAT)

Directions (Q.1-6): There is a number series following a Pattern. One place is left blank. Find the correct answer from the options.

1. 42, 48, 60, 66, 78 __________
(A) 68
(B) 93 
(C) 101
(D) 104

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Punjab State (LCT)

NTSE Sample Questions : 2016 Punjab State (LCT)

Q. (151-154) Read the comprehension passage carefully and answer the following questions -
There are over a quarter of a million plant species. Only 600 or so are carnivorous who call,attract and eat bugs. They live in bogs and places where the soil lacks 

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Odisha State (MAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Odisha State (MAT)

Directions (1-4): Find out the alternative which will replace the question (?) mark.

1. REASON : SFBTPO :: THINK : ?
(A) SGHMJ 
(B) UIJOL 
(C)UHNKI 
(D) UJKPM

2. ACFJ : ZXUQ :: EGIN : ?
(A)VUSQ 
(B)UTRP 
(C)VRPM 
(D)VTRM

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Maharashtra State (SAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Maharastra State (SAT)

1. The work done in moving 10 lithium nuclei (Atomic number of Li = 3) through a potential difference of 10 V is :
Charge on an electron is 1.6 x 10-19 C)

(1) 4.8 x 10-16
(2) 4.8 x 10-19 J
(3) 4.8 x 10-18
(4) 4.8 x 10-17 J

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Maharashtra State (MAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Maharastra State (MAT)

Q.1 and 2. Directions:-  In the following questions a specific group is given. From the given alternatives, find out the right term which matches the given group.

1. 37, 46, 28
(1) 56 
(2) 54
(3) 54 
(4) 83

2. 22TB, M23K, QR35
(1) H22K 
(2) N29O
(3) 35YZ 
(4) Q47X

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Madhya Pradesh State (SAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Madhya Pradesh State (SAT)

1. A 4 Ω resistance wire is doubled by folding it, the new resistance is
(A) 1Ω
(B) 2Ω
(C) 3Ω
(D) None of these

2. Which of the following terms does not represent electrical power in a circuit:
(A) I2R
(B) IR2
(C) VI 
(D) V2/R

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Madhya Pradesh State (MAT)

NTSE Sample Questions : 2016 Madhya Pradesh State (MAT)

Direction : In question nos 1 to 5 there is a number series with one term missing shown by question mark (?) This term is one of the alternative given. Choose that number.

1. 36, ?, 24, 18,  12
(A) 22
(B) 28 
(C) 38
(D) 30

Exam: 

NTSE Sample Questions : 2016 Madhya Pradesh State (LCT)

NTSE Sample Questions : 2016 Madhya Pradesh State (LCT)

Choose the correct word from the options to fill in the blanks

1. Priya _______ her teacher for not submitting the assignment on due date,
(A) apologised to 
(B) annoyed 
(C) argue 
(D) complained

Exam: 

Pages

Subscribe to RSS - trainee5's blog