(Paper) CLAT UG Question Paper 2014 : Logical Reasoning


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2014

Section - V : Logical Reasoning


Directions for Questions 1 to 13: Read the following information carefully and answer the questions given below:

Five friends Satish. Rajesh, Rehman. Rakesh. and Vineet. – each presents one paper to their class on Physics. Zoology, Botany, English, or Geology – one day a week. Monday through Friday.

(i) Vineet does not present English and does not give his presentation on Tuesday.
(ii) Rajesh makes the Geology presentation, and does not do it on Monday or Friday.
(iii) The Physics presentation is made on Thursday.
(iv) Rehman makes his presentation, which is not on English, on Wednesday.
(v) The Botany presentation is on Friday, and not by Rakesh.
(vi) Satish makes his presentation on Monday.

1) What day is the English presentation made?

(A) Friday
(B) Monday
(C) Tuesday
(D) Wednesday

2) What presentation does Vineet do?

(A) English
(B) Geology
(C) Physics
(D) Botany

3) What day does Rakesh make his presentation on„?

(A) Monday
(B) Tuesday
(C) Wednesday
(D) Thursday

Directions for Questions 4 to 8: Each question contains a statement on relationship and a question regarding relationship based on the statement. Choose the correct option.

4) Pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son”. Whose photograph was that?

(A) His father's
(B) His own
(C) His son's
(D) His nephew's

5) Ranjan introduces Abhay as the son of the only brother of his father‟s wife. How is Abhay related to Ranjan?

(A) Son
(B) Brother
(C) Cousin
(D) Uncle

6) Pointing to a lady on the stage, Bhumika said. “She is the sister of the son of the wife of my husband”. How is the lady related to Bhumika?

(A) Cousin
(B) Sister-in-law
(C) Sister
(D) Daughter

7) Pinky, who is Victor’s daughter, says to Lucy, “Your mother Rosy is the younger sister of my father, who is the third child of Joseph”. How is Joseph related to Lucy?

(A) Father-in-law
(B) Father
(C) Maternal uncle
(D) Grandfather

8) Pramod told Vinod, “Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother”. Whom did Promod defeat?

(A) Father
(B) Son
(C) Father-in-law
(D) Cousin

Directions for Questions 9 to 13: Read the information given below to answer the questions.

(i) In a family of six persons. there are people from three generations. Each person has separate profession and also each one likes different colours. There are two couples in the family.
(ii) Charan is a CA and his wife neither is a doctor nor likes green colour.
(iii) Engineer likes red colour and his wife is a teacher.
(iv) Vanita is mother-in-law of Namita and she likes orange colour.
(v) Mohan is grandfather of Raman and Raman, who is a principal, likes black colour.
(vi) Sarita is granddaughter of Vanita and she likes blue colour. Sarita„s mother likes white colour.

9) Who is an Engineer?

(A) Sarita
(B) Vanita
(C) Namita
(D) Mohan

10) What is the profession of Namita?

(A) Doctor
(B) Engineer
(C) Teacher
(D) Cannot be determined.

11) Which of the following is the correct pair of two couples?

(A) Mohan – Vanita and Charan – Sarita
(B) Vanita – Mohan and Charan – Narnita
(C) Charan – Namita and Raman – Sarita
(D) Cannot be determined

12) How many ladies are there in the family? T

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) None of these

13) Which colour is liked by CA?

(A) White
(B) Blue
(C) Black
(D) None of these

Directions for Questions 14 to 18: Read the information given below carefully and answer the questions.

14) Two buses start from the opposite points of a main road. 150 kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime. due to a minor breakdown. the other bus has run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the two buses at this point?

(A) 65 kms
(B) 75 kms
(C) 30 kms
(D) 85 kms

15) ‘G’, ‘H’ , ‘I’, ‘J’, ‘K’, ‘L’ , ‘M’ , ‘N’ are sitting around a round table in the same order form group discussion at equal distances. Their positions are clock wise. If ‘M’ sits in the north, then what will be the position of ‘J’?

(A) East
(B) South-East
(C) South
(D) South-West

16) Roshan, Vaibhav. Vinay and Sumit are playing cards. Roshan and Vaibhav are partners. Sumit faces towards North. If Roshan faces towards West. then who faces towards South?

(A) Vinay
(B) Vaibhav
(C) Sumit
(D) Data is inadequate

17) Five boys are standing in a row facing East. Pavan is to the left of Tavan, Vipin. Chavan. Tavan, Vipin, Chavan are to the left of Nakul. Chavan is between Tavan and Vipin. If Vipin is fourth from the left. then how far is Tavan from the right?

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

18) One morning after sunrise. Suraj was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. Which direction was Suraj facing?

(A) West
(B) South
(C) East
(D) Data is inadequate

Directions for Questions 19 to 20: Read the information given below to answer the questions.

Diana is three times older than Jackson; Edward is half the age of Stephen. Jackson is older than Edward.

19) Which one of the following can be inferred?

(A) Jackson is older than Stephen
(B) Diana is older than Stephen
(C) Diana may be younger than Stephen
(D) None of the above

20) Which one of the following information will be sufficient to estimate Diana’s age?

(A) Edward is 10 year old
(B) Both Jackson and Stephen are older than Edward by the same number of years
(C) Both A and B above
(D) None of the above

Directions for Questions 21 to 25: Study the sequence/pattern of letters or numbers carefully to work out the pattern on which it is based, and answer what the next item in the sequence must be. For example, the sequence A, C, E, G, ? has odd numbered letters of alphabet; therefore, the next item must be “I”.

21) 0.3. 8. 15.

(A) 24
(B) 26
(C) 35
(D) None

22) 8. 16.28, 44,

(A) 60
(B) 64
(C) 62
(D) 66

23) 0, 6, 24. 60. 120. 210,

(A) 290
(B) 240
(C) 336
(D) 504

24) POQ. SRT. VUW. ? l

(A) xvz
(B) XZY
(C) YZY
(D) YXZ

25) Al.C3. F6.J10. O15.

(A) U21
(B) v21
(C) T20
(D) U20

Directions for Questions 26 to 30: Two words, which have a certain relation, are paired. Select a correct option to substitute the question mark so as to make a similar relational pair with the word given after double colon

26) Bow : Arrow :: Pistol

(A) Gun
(B) Shoot
(C) Rifle
(D) Bullet

27) Eye : Wink :: Heart:

(A) Throb
(B) Move
(C) Pump
(D) Respirate

28) Ocean : Water :: Glacier 2 „.7

(A) Cooling
(B) Cave
(C) lee
(D) Mountain

29) Primafacie : On the first view :: In pan clelicto

(A) Both parties equally at fault
(B) While litigation is pending
(C) A remedy for all disease
(D) Beyond powers

30) Delusion : hallucination :: Chagrin

(A) Illusion
(B) Ordered
(C) Cogent
(D) Annoyance

Directions for Questions 31 to 32: Each question comprises two statements (numbered as I and II). You have to take the statements as true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.

31) (I) All contracts are agreements.
(II) All agreements are accepted offers.

Which of the following derivations is correct?

(A) All accepted offers are contracts
(B) All agreements are contracts
(C) All contracts are accepted offers
(D) None of the above

32) (I) Some beautiful women are actresses.
(lI) All actresses are good dancers.

Which of the following derivations is correct?

(A) Some beautiful women are good dancers
(B) All good dancers are actresses
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Directions for Questions 33 to 35: Two statements are given below followed by two conclusions (I and II). You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the conclusions, if any, follow from the given statements.

33) Statements: Some books are magazines.

Some magazines are novels.

Conclusions: (I) Some books are novels.
(II) Some novels are magazines.

(A) (A) Only (I) follows
(B) Only (II) follows
(C) Both (I) and (II) follow
(D) Neither (I) nor (II) follows

34) Statements: All students like excursions.

Some students go for higher education.

Conclusions: (I) Students who go for higher education also like excursions.
(II) Some students do not go for higher education. but like excursions.

(A) Only (I) follows
(B) Only (II) follows
(C) Both (I) and (II) follow
(D) Neither (I) nor (II) follows

35) Statements: All good hockey players are in the Indian Hockey team.

‘X’ is not a good hockey player.

Conclusions: (I) ‘X’ is not in the Indian Hockey team.
(II) ‘X’ wants to be in the Indian Hockey team.

(A) Only (I) follows
(B) Only an follows
(C) Both (I) and (II) follow
(D) Neither (I) nor (II) follows

Directions for Questions 36 to 38: In each of the following questions. a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the question pair.

36) India : Tricolour

(A) China : Sickle and Hammer
(B) UK : Red Cross
(C) USA : Stars and Stripes
(D) None of the above

37) Statute : Law

(A) Proviso : Clause
(B) Chapter : Exercise
(C) University : School
(D) Section : Illustration

38) Buddhists : Pagoda

(A) Parsis : Temple
(B) Christians : Cross
(C) Jains : Sun Temple
(D) Jews : Synagogue

Directions for Questions 39 to 40: Each question consists of five statements (a-e) followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the option which indicates a valid argument; that is, where the third statement is a conclusion drawn from the preceding two statements.

39) a. Law graduates are in great demand.
b. Rajesh and Krishna are in great demand.
c. Rajesh is in great demand.
d. Krishna is in great demand.
e. Rajesh and Krishna are law graduates.

Choose the correct option:

(A) abe
(B) ecd
(C) aeb
(D) cba

40) a. All captains are great players.
b. Some captains are successful sports administrators.
c. Ritwik is a great player.
d. Ritwik is a captain and successful sports administrator.
e. Some successful sports administrators are great players.

Choose the correct option:

(A) acd
(B) abe
(C) dca
(D) edc

Answer Key:

1.(b) 2.(d) 3.(d) 4.(c) 5.(c) 6.(d) 7.(d) 8.(a) 9.(d) 10.(d) 11.(b) 12.(b) 13.(d) 14.(a) 15.(d) 16.(a) 17.(d) 18.(b) 19.(b) 20.(c) 21.(a) 22.(b) 23.(c) 24.(d) 25.(a) 26.(d) 27.(a) 28.(c) 29.(a) 30.(d) 31.(c) 32.(a) 33.(c) 34.(d) 35.(a) 36.(c) 37.(a) 38.(d) 39.(c) 40.(b)

<<Go Back To Main Page