(Paper) CLAT UG Question Paper 2015 : Elementary Mathematics (Numerical Ability)


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2015

Section - III : Elementary Mathematics (Numerical Ability)


1. If n2= 12345678987654321, what is n?

(a) 12344321
(b) 1235789
(c) 111111111
(d) 11111111

2. What are the last two ditits of 72008?

(a) 01
(b) 21
(c) 61
(d) 71

3. What is the value of (x) in the following equation?

x0.4/16=32/x2.6

(a) 8
(b) 9
(c) 6
(d) 7

4. In a tournament here are n teams T1, T2……Tn with n>5. Each team consists of k players, k>3. The following pairs of team have one player in common T1 and T2 and T3….., Tn-1 and Tn and Tn2nd T1- No other pair of teams has any player in common. How many players are participating in the tournament, considering all the n team together?

(a) K (n-1)
(b) N (k-20)
(c) K (n-2)
(d) N (K-1)

5. A man has 9 friends: 4 boys and 5 girls, In how many ways can he invite them, if there have to be exactly 3 girls in the invitees?

(a) 320
(b) 160
(c) 80
(d) 200

6. A speaks truth in 75% cases and B in 80% cases, In what percentage of cases are the likely to contradict eact other, narrating same incident?

(a) 5%
(b) 15%
(c) 35%
(d) 45%

7. A die is rolled twice. what is the probability that the sum of the number on the two of the faces is 5?

(a) 3/13
(b) 4/13
(c) 6/13
(d) 1/9

8. The simplified value of [(0.111)3 + (0.222)3 – (0.333)3

(a) 0.999
(b) 0.111
(c) 0
(d) 0.888

9. Along a road lie an odd number of stones placed at intervals of 10 m. These stones have to be assembled around the middle stone. A person can carry only one stone at a time. A man carried out the job starting with the store in the middle, carrying stones in succession, there by covering a distance of 4.8 km. Then, the number of stone is:

(a) 35
(b) 15
(c) 31
(d) 29

10. A group of 360 children is arranged in rows for a group photograph session. Each row contains three fewer children that the row in front of it. What number of rows is not possible?

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

11. If X=(163 + 173 + 183 + 193), then x divided by 70 leaves a remainder of….

(a) 0
(b) 1
(c) 69
(d) 35

12. When 2 1/2 is added to a number and the sum is multiplied by 4 1/2 and then 3 is added to the product and then the sum is divided by1 1/5, the quotient becomes 25, what is the number?

(a) 2 1/2
(b) 3 1/2
(c) 4 1/2
(d) 5 1/2

13. The sum of all the natural numbers from 200 to 600 (both inclusive) which are neither divisible by 8 nor by 12 is:

(a) 1, 23, 968
(b) 1, 3, 068
(c) 1, 33, 268
(d) 1, 87, 332

14. A watch which gains uniformly is 2 minutes slow at noon on Monday and is 4 minute 48 seconds fast at 2 pm on the following Monday. When was it correct?

(a) 2 p.m. on Tuesday
(b) 2 p.m. on Wednesday
(c) 3 p.m. on Thursday
(d) 1 p.m. on Friday

15. Two trains, one from Howrah to Patna and other from Patna to Howrah, Start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours respectively. The ratio of their speed is….

(a) 2:03
(b) 4:03
(c) 6:07
(d) 9:06

Director for the question: Answer the questions based on the information given in the following table, A, B, C, D, E denotes companies and 2006, 2007, 2008, 2009 and 2010 denote years.

Number of units Manufactured (m) and Number of units Sold (s) (in hundreds) by five different companies over the year.

16. What is the respective ratio of total number of units manufactured by Company A and B together in the year 2009 to those sold by them in the same year?

(a) 2:01
(b) 3:02
(c) 5:02
(d) None of the above

17. What is the total number of units manufactured by Company C over all the years together?

(a) 1420
(b) 1030
(c) 1230
(d) 1320

18. The number of units sold by company D in the year 2006 is what percent of the number of units manufactured by it in that year? (Rounded off to two digits decimal)

(a) 52.63
(b) 61.57
(c) 85.15
(d) 73.33

19. What is the average number of units sold by company D over all the years together?

(a) 166
(b) 158
(c) 136
(d) 147

20. What is the approximate percent increase in the number of units sold by company E in the year 2007 from the previous year?

(a) 17
(b) 36
(c) 27
(d) 21

Answer Key:

1. (c), 2. (a), 3. (a), 4. (d), 5. (b), 6. (c), 7. (d), 8. (c), 9. (c), 10. (d), 11. (a), 12. (b), 13. (c), 14. (b), 15. (b), 16. (a), 17. (c), 18. (d), 19. (b), 20. (d)

<<Go Back To Main Page