(Paper) CLAT UG Question Paper 2015 : Logical Reasoning


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2015

Section - V : Logical Reasoning


Direction for the question: In the following question some capital alphabets are written in a row, below them their coding has been given, in the question, a particular word has been coded in a particular manner using codes as given below the capital letters.

You have to understand the pattern of coding and have to answer the question asked subsequently.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
u a 2 v b w 3 t 4 x s y 5 z 6 c d 8 7 e r h 9 i p q

1. If FASHION is z64t7w, then position is?

(a) z 6 4 e 4 7 6 c
(b) z 6 4 e 4 7 c 6
(c) c 6 7 4 e 4 6 z
(d) c 6 7 4 e 4 z 6

2. If DASH is 2a84, than SMASH is?

(a) 7 5 u 7 t
(b) e y a 8 4
(c) 8 z q e 3
(d) 8 z q e 4

3. If LONDON is 5c62z5, then EUROPE is?

(a) w h 7 c d w
(b) w h 7 z 6 v
(c) b r 7 6 c b
(d) w h 7 6 c b

Direction for the question: In the following question, a group of numerals is given followed by four groups of symbol/letter combinations lettered (A), (B), (C) and (D). Numerals are to be coded as per the codes and conditions.

You have to find out which of the combinations (A), (B), (C) and (D) is correct and indicate your answer accordingly.

Numerals: 3 5 7 4 2 6 8 1 0 9
Letter/Symbol code: * B E A @ F K % R M

Following conditions apply:

1. If the first digit as well as the last digit is odd, both are to be coded as ‘X’
2. If the first digit as well as the last digit is even, both are to be coded as ‘$’
3. If the last digit is ‘O’, it is be coded as #.

4. Find out the combination for: 364819?

(a) *FAK%X
(b) XFAK&M
(c) *FAK%M
(d) None of the above

5. Find out the combination for: 765082?

(a) EFB#K@
(b) XFBRK@
(c) EFBRK@
(d) None of the above

6. Find out the combination for: 546839?

(a) XAFK*X
(b) XAFK*M
(c) BAFK*X
(d) None of the above

7. Find out the combination for: 487692?

(a) $KEFM@
(b) AKEFM@
(c) AKFEM@
(d) $KEFM$

8. Find out the combination for: 71354?

(a) X%*BA#
(b) E%*BA#
(c) E%*BAR
(d) None of the above

9. The son of M is the father of N and grandfather (Mother’s Father) of R S in the daughter on N and sister of B. on the basis of this information, how is M related to B?

(a) Grandfather
(b) Grandmother
(c) Grandmother’s Mother
(d) None of the above

10. Amit first goes in South direction, then he turns towards left and travel for some distance. After that he turns right and moves certain distance. At last he turns he left and travels again for some distance. Now, in which direction is he moving?

(a) South
(b) West
(c) East
(d) None of the above

Direction for the question: Read the following information carefully to choose best option for the question:

A. ‘L% M’ means that M is brother of L.
B. ‘L x M’ means that L is Mother of M.
C. ‘L/M’ means that L is the sister of M.
D. ‘L=M’ means that M is father of L.

11. If ‘A$B’ means that A is the father of B, “A*B’ means that A is the month of B, “A@B’ means that A is the wife of B, then which of the following means that M is the grandmother of N?

(a) M*R$T@N
(b) M*R@T@N
(c) M*T$N@R
(d) M*T$N@R

12. Which of the following means “I is the nephew of Q?”

1. Q % J=I
2. Q / M X B % I
3. C/I=B % Q

(a) only 3
(b) only 1
(c) only 2
(d) None of the above

13. There are six houses in a row. Mr. Aalekh has Mr. Mishra and Mr. lliyas as neighbours. Mr. Mrityunjay has Mr. Sandeep and Mr. Nayak as neighbours. Mr.Sandeep’s house in not text to Mr. Mishra or Mr. lliyas and Mr. Nayakdoen not live next to Mr. lliyas.

Who are Mr. Mishra’s door neighbours?

(a) Mr. Aalekh and Mr. Mishra
(b) Mr. Aalekh and Mr. lliyas
(c) Mr. Nayak and Mr.Aalekh
(d) None of the above

Direction for the question: Road the following information and choose the best option.

Recently, the answers of the test held nationwide were leaked to a group of unscrupulous people. The Investigative agency has arrested the mastermind and nine other people A, B, C, D, E, F, G, H and I in this matter. Interrogating them, the following facts have been obtained regarding their operation. Initially, the mastermind obtains the correct answer-key. All other create their answer-key from one or two people who already possess the same. These people are called his/her “sources”. If the person has two sources, then he/shet compares the answer-keys obtained for both sources. If the key to question from both sources is identical, it is copied, otherwise it is left blank. if the person has only one source, he/she copies the source’s answer into his/her copy. Finally, each person compulsorily replaces one of the answers (not a blank one) with a wrong answer in his/her answer key.

The paper contained 200 questions; so the investigative agency has ruled out the possibility of two or more of them introducing wrong answers to the same question. The investigate agency has a copy of the correct answer key and has tabulated the following data. This data represents question number.

Name Wrong Answer(s) Blank Answer (s)

A 46 ——
B 96 469025
C 2,756 174690
D 17 ——
E 4,690 ——
F 1,446 9290
G 25 ——
H 4,692 ——
I 27 172690

14. Which of the following statement is true?

(a) Introduced the wrong answer to question 27
(b) E introduced the wrong answer to question 46
(c) F introduced wrong answer to question 14
(d) H introduced the wrong answer to question 46

15. Which of the following two groups of people has identical sources?

(I) A, D and G
(II) E and H

(a) Only (I)
(b) only (II)
(c) Neither (I) nor (II)
(d) Both (I) and (II)

16. Which of the following must have two sources?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

17. Both G and H were sources to……..

(a) F
(b) B
(c) A
(d) None of the above

18. How many people (excluding the mastermind) needed to make answer keys before C could make his answer key?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

19. From the word ‘LAPAROSCOPY’ how many independent meaningful English words can be made without changing the order of the letters and using each letter only once?

Which of the following must have two sources?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Direction for the question: The question contains two statements numbered I and II.

You have to decide whether the information provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read the both the statements and give your answer as:

Answer (1) if the information in the statement I alone are sufficient to answer the question.
Answer (2) if the information in the statement Ii alone are Sufficient to answer the questions.
Answer (3) if the information either in the statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the questions.
Answer (4) if the information even in both statement I and II together are not sufficient to answer the questions.

20. Do habits make men’s life rigid?

I. It is out of habit that people envy other
II. Men become slave of habits.

(a) Answer 1
(b) Answer 2
(c) Answer 3
(d) Answer 4

21. Does intelligence predict the child’s ability to learn?

I. Intelligence is unaffected by bad teaching or dull home environment.
II. Children from poor home backgrounds do not do well in their school-work.

(a) Answer 1
(b) Answer 2
(c) Answer 3
(d) Answer 4

22. Can a democratic system operate without an effective opposition?

I. The opposition is indispensable.
II. A good politician always learns more from his opponents than from his fervent supporters.

(a) Answer 1
(b) Answer 2
(c) Answer 3
(d) Answer 4

23. In the word GRAPHOLOGIST, if 1st and 7th letters, 2nd and 9th letters, 3rd letters and 11th letters, 4th and 8th letters and 5th and 12th letters are mutually interchanged then which will be 6th letters from the left of the 10th letter from the left side?

(a) 5
(b) T
(c) G
(d) None of the above

Direction for the question: Question consists of five statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the best option, which indicates a valid argument, that is, where the third statement is a conclusion drawn from the preceding two statements.

24. A. traffic congestion Increases carbon monoxide in the environment.
B. Increase in carbon monoxide is hazardous to wealth.
C. Traffic congestion is hazardous to health.
D. Some traffic congestion does not cause increase carbon monoxide.
E. Some traffic congestion is not hazardous to health.

(a) CBA
(b) BDE
(c) CDE
(d) BAC

25. A. MBAs are in great demand.
B. Samrat and Akshita are in great demand.
C. Samrat is in great demand.
D. Akshita is in great demand.
E. Samrat and Akshita are MBA’s.

(a) ABE
(b) ECD
(c) AEB
(d) EBA

26. A. All software companies employ knowledge workers.
B. Infotech employees are knowledge workers.
C. Infotech is a software company.
D. Some software companies employ knowledge workers.
E. Infotech employs only knowledge workers.

(a) ABC
(b) ACD
(c) CDB
(d) ACE

Direction for the question: From the alternatives given below choose the best option that correctly classifies the four sentences as a:

F:FACT: If it relates to a known matter of direct observation, or an existing reality or something known to be true.
J:JUDGEMENT: If is an opinion or estimate or anticipation of common sense or intention.
I: Inference: If is a logical conclusion of deduction about something based on the knowledge of facts.

27. A. If democracy is to survive, the people must develop sense of consumerism.
B. Consumerism has helped improve the quality of goods in certain countries.
C. The protected environment in our country is helping the local manufactures.
D. The quality of goods suffers if the manufactures take undue advantage of this.

(a) UFJ
(b) JFJI
(c) IJJF
(d) IFJJ

28. A. The cabinet minister definitely took the wrong step in giving the government contract.
B. Under the circumstances, he had many other alternatives.
C. The prime Minister is embarrassed due to the minister’s decision.
D. If he has put the government in jeopardy, te minister must resign.

(a) JFFI
(b) IFJI
(c) FFJI
(d) IFIJ

29. A. Everyday social life is impossible without interpersonal relationships.
B. The root of many misunderstandings has been cited in poor relations among individuals.
C. Assuming the above to be true, social life will be much better if people understand the importance of good interpersonal relations.
D. A study reveals that interpersonal relations and hence life general can be iimproved with a little effort on the part of individuals.

(a) FJIU
(b) JFIF
(c) FIFJ
(d) IFFJ

30. If Monday falls on 1st October, which day will fall three days after the 20th in that month?

(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Saturday
(d) Wednesday

Direction for the question: W, X, Y and Z are four friends, who do not mind exchanging items, X has two chessboards each costing s. 500, and a record player. Z originally had a cycle and Walkman; each cricket bat cost Rs. 700. Both W and Z got a cricket bat from Y, X have his record player costing Rs. 2000 to Y, Z gets a camera costing Rs. 1500 from W. The cycle of Z costs Rs. 1000 and the Walkman is for Rs. 700. Y had three cricket bats at the beginning and W had two cameras the total cost of which is Rs. 5000. X gave one of his chessbards to Z and took Z’s cycle. Z gave his Walkman to W.

31. Who became the gainer by highest amount through exchange?

(a) W
(b) X
(c) Y
(d) Z

32. Total cost of materials Z had at the beginning was:

(a) Rs. 1500
(b) Rs. 1700
(c) Rs. 1000
(d) Rs. 2000

33. At the beginning who had the costliest items:

(a) W
(b) X
(c) Y
(d) Z

34. Among the things exchanged, which one faced the highest exchange value in percentage term.

(a) Cricket
(b) Record Player
(c) Camera
(d) cycle

35. The amount of price of all the things remaining with the four persons lie between:

(a) Rs. 800-Rs. 900
(b) Rs. 10000-Rs. 12000
(c) Rs. 9000-Rs. 10000
(d) Rs. 10000-Rs. 11000

36. Who did not have a cricket bat after the exchange of items was over?

(a) W
(b) X
(c) Y
(d) Z

37. The person incurring the highest amount of financial loss through exchange lost an amount of:

(a) Rs. 600
(b) Rs. 1000
(c) None
(d) Rs. 500

38. Even after exchanges, an item of highest value remained in possession of:

(a) W
(b) X
(c) Y
(d) Z

Direction for the question: The question contains two statements and two conclusions numbered I and II.

You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and decide which of the given conclusion (s) from the two given statements.

Answer (1) if only conclusion I follow.
Answer (2) if only conclusion II follows.
Answer (3) if neither I nor II follows.
Answer (4) if both I and II follows.

39. Statements:

I. Some vegetables are fruits.
II. No fruit is black.

Conclusions:

I. Some fruits are vegetables.
II. No vegetable is black.

(a) Answer (1)
(b) Answer (2)
(c) Answer (3)
(d) Answer (4)

40. Statements:

I. Some players are signers.
II. All signers are tall.

Conclusions:

I. Some players are tall.
II. All players are tall.

(a) Answer (1)
(b) Answer (2)
(c) Answer (3)
(d) Answer (4)

Answer Key:

1.(a) 2.(c) 3.(d) 4.(a) 5.(c) 6.(a) 7.(d) 8.(b) 9.(d) 10.(c) 11.(c) 12.(c) 13.(c) 14.(c) 15.(c) 16.(b) 17.(d) 18.(c) 19.(b) 20.(b) 21.(d) 22.(c) 23.(d) 24.(b) 25.(c) 26.(b) 27.(b) 28.(a) 29.(b) 30.(b) 31.(d) 32.(b) 33.(a) 34.(d) 35.(d) 36.(b) 37.(c) 38.(a) 39.(a) 40.(a)

<<Go Back To Main Page