(Paper) CLAT UG Question Paper 2017 : Elementary Mathematics (Numerical Ability)


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2017

Section - III : Elementary Mathematics ( Numerical Ability )


Direction: Choose the most appropriate option.

1. Keerthi’s father gave him some money to buy books. He spent half of the money equally to buy books and entertaining his friends. Whatever amount left with him, he deposited half in his savings account and gave Rs. 5 to a poor person as charity. Finally, Keerthi was left with Rs. 20 which he returned to his father. What amount did his father give him initially?

(a) Rs. 120
(b) Rs. 100
(c) Rs. 200
(d) Rs. 160

2. Praveen has Rs. 4,662 in the form of 2, 5 and 10 rupee notes. If these notes are in the ratio of 3:5:8, the number of five rupees notes with him is:

(a) 250
(b) 336
(c) 210
(d) 84

3. A train ‘X’ leaves station ‘A’ at 3 p.m and reaches station ‘B’ at 4.30 p.m., while another train ‘Y’ leaves station ‘B’ at 3.00 p.m and reaches station ‘A’ at 4.00 p.m. These two trains cross each other at:

(a) 3.30 p.m.
(b) 3.20 p.m.
(c) 3.40 p.m.
(d) 3.36 p.m.

4. The difference between simple interest and compound interest at the same rate for rupees 5,000 for two years is rupees 98. The rate of interest is:

(a) 10%
(b) 14%
(c) 12%
(d) 10 ½%

5. Gold and copper are as heavy as water by 19 and 9 times respectively. The ratio in which these two metals be mixed so that the mixture is 17 times as heavy as water is:

(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 4:1
(d) 3:4

6. There are two urns. One contains two white balls and four red balls, the other contains three white and nine red balls. All balls are of the same shape and size. From each urn, one ball is drawn. What is the probability of getting both the balls of the same colour?

(a) 1/24
(b) 7/12
(c) 1/12
(d) 1 / 2

7. Two men and seven boys can do a work in 14 days. Three men and eight boys can do the same work in 11 days. Further eight men and six boys can do three times the amount of this work in:

(a) 21 days
(b) 18 days
(c) 24 days
(d) 30 days

8. A piece of cloth costs rupees 75. If the piece is four meters longer and each meter costs rupees 5 less, the cost remains unchanged. What is the length of the piece?

(a) 8 meters
(b) 10 meters
(c) 12 meters
(d) 6 meters

9. A man rows to a place 45 k.ms distant and back in 12 hours. He realizes that he can row 5 k.ms downstream in the same time as 3 k.ms against the stream. The velocity of the stream is:

(a) 2 k.ms/hr
(b) 1.5 k.ms/hr
(c) 1 k.m/hr
(d) 4 k.ms/hr

10. In an office, 1/3 of the workers are Men, ½ of the men are married and 1/3 of the married men have children. If ¾ of the women are married and 2/3 of the 2/3 of the married women have children, then the part of workers without children are:

(a) 17/36
(b) 4/9
(c) 5/18
(d) 11/18

11. Taps ‘A’ and ‘B’ can fill a tank in 37 ½ minutes and 45 minutes respectively. Both taps are opened and after some time tap ‘B’ is turned off. The tank is filled completely in exactly 30 minutes, if tap ‘B’ is turned off after:

(a) 9 minutes
(b) 10 minutes
(c) 15 minutes
(d) 12 minutes

12. A boat travels upstream from A to B and back from B to A in 5 hours. The speed of the boat in still water is 8 km/hour and the speed of the current is 4 km/hour. Then, the distance from A to B is:

(a) 9 kms.
(b) 10 kms.
(c) 12 kms.
(d) 15 kms.

13. Age of father 10 years ago was three times the age of his son. After 10 years, father’s age is twice that of his son. The ratio of their present ages is:

(a) 7 : 3
(b) 9 : 5
(c) 7 : 4
(d) 11: 7

14. A clock was set correct at 12 O’ clock. It loses 10 minutes per hour. What will be the angle between the hour and minute hands of the clock after one hour?

(a) 75º
(b) 85º
(c) 105º
(d) 90º

15. A trader sells rice at a profit of 20% and uses weights which are 10% less than the correct weight. The total gain earned by him is:

(a) 33 1/3%
(b) 22 2/9%
(c) 30%
(d) 35%

16. The average weight of three men ‘X’, ‘Y’ and ‘Z’ is 75 kgs. Another man ‘A’ joins the group and the average weight now becomes 80 kgs. If another person ‘B’ whose weight is 5 kgs more than ‘A’ replaces ‘X’, then the average weight of ‘Y’, ‘Z’, ‘A’ and ‘B’ will be 85 kgs. What is the weight of ‘X’?

(a) 80 kgs.
(b) 84 kgs.
(c) 82 kgs.
(d) 78 kgs.

17. ‘A’ and ‘B’ complete a work in 12 days, ‘B’ and ‘C’ in 8 days and ‘C’ and ‘A’ in 16 days. ‘A’ left after working for 3 days. In how many days more will ‘B’ and ‘C’ finish the remaining work?

(a) 6 5/6
(b) 3 3/4
(c) 7 3/4
(d) 4 3/4

18. A vessel contains a mixture of milk and water in the ratio of 5:3 respectively. How much of the mixture must be siphoned off and replaced with water, so that the mixture may be half milk and half water?

(a) 1/3
(b) 1/4
(c) 1/7
(d) 1/5

19. A can do a piece of work in 8 days and B alone can do the same work in 10 days. A and B agreed to do the work together for Rs. 720. With the help of C, they finished the work in 4 days. How much C is to be paid?

(a) Rs. 80
(b) Rs. 82
(c) Rs. 72
(d) Rs. 70

20. The Banker’s discount on a sum of money for 18 months is Rs. 600 and the true discount on the same sum for 3 years is Rs. 750/-. The rate percentage is:

(a) 10%
(b) 20%
(c) 12%
(d) 15%

Answer Key:

1. (c), 2. (b), 3. (d), 4. (b), 5. (d), 6. (c), 7. (b), 8. (d), 9. (d), 10. (b), 11. (d), 12. (c), 13. (c), 14. (a), 15. (b), 16. (c), 17. (c), 18. (b), 19. (d), 20. (a)

<<Go Back To Main Page