(Paper) CLAT UG Question Paper 2017 : General Knowledge and Current Affairs


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2017

Section - II : General Knowledge and Current Affairs


Direction: Choose the most appropriate option.

1. Juno is the name of a:

(a) Hydrogen fuelled submarine
(b) Hydrogen fuelled space craft
(c) Solar powered space craft
(d) Atomic powered submarine

2. Who has been selected for 2016 BC Roy Award?

(a) Dr. P. Raghu Ram
(b) Dr. J. Rajendra
(c) Dr. N. Bhaskaran
(d) Dr. Jagat Ram

3. The first country to have announced euthanasia of a child is:

(a) Belgium
(b) Denmark
(c) Finland
(d) Norway

4. The Japanese Prime Minister who offered ‘sincere and everlasting condolences’ to the people of the United States for killing more than 2,400 soldiers in the attack on Pearl harbour was:

(a) Kakuei Tanaka
(b) Shinzo Abe
(c) Juniciro Koizumi
(d) Hayato Ikeda

5. In terms of steel production in the world during 2015 – 2016, India stood at:

(a) Fourth
(b) Second
(c) Fifth
(d) Third

6. According to the Survey Report released by Transparency International during March 2017 on India, the most corrupt are:

(a) Government officials
(b) Business executives
(c) Local Councillors
(d) Police

7. Among the following who was crowned as ‘Miss Supernational’ during 2016?

(a) Srinidhi Shetty
(b) Shilpa Shetty
(c) Alia Butt
(d) Aishwarya Rai

8. Japan is threatening to drag India to W.T.O on issues relating to the export of its:

(a) Electronic goods
(b) Tea
(c) Small ships
(d) Steel

9. COIN, a software programme developed by J. P. Morgan supports:

(a) Robotic surgery
(b) Financial accounting
(c) Bit coin
(d) Interpreting commercial documents

10. Which of the following country enacted a law during August 2016 providing for the right to register the marriages of Hindus?

(a) Saudi Arabia
(b) Iran
(c) Afghanistan
(d) Pakistan

11. The first elected civilian President in Myanmar is:

(a) Aung San
(b) Khin Ayi
(c) Htin Kyaw
(d) Aung San Suu Kyi

12. Among the following professors of Indian origin who has received Knighthood for the work as a co-inventor of next generation DNA Sequencing called Solexa Sequencing is?

(a) P. C. Mahalanobis
(b) Shankar Balasubramanian
(c) Mehnad Saha
(d) Satyendra Nath Bose

13. Which court has stayed the execution of death sentence of Kulbhushan Jadhav in May 2017?

(a) International Criminal Court
(b) International Court of Justice
(c) Supreme Court of India
(d) Supreme Court of Pakistan

14. World’s longest rail tunnel is about:

(a) 32 kms.
(b) 57 kms.
(c) 23 kms.
(d) 47 kms.

15. The Hubble telescope of NASA is located in

(a) Iceland
(b) Space
(c) Canada
(d) NASA headquarters

16. The first Commercial Court and Commercial Disputes Resolution Centre was inaugurated at

(a) Ahmedabad, Gujarat
(b) Raipur, Chhattisgarh
(c) Mumbai, Maharashtra
(d) Visakhapatnam, Andhra Pradesh

17. As on 31st January 2016, the highest number of law colleges were present in:

(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra

18. The bowler who has claimed the fastest 250 wickets in Cricket test matches is:

(a) Ravichandran Ashwin
(b) Dennis Lillee
(c) Rangana Herath
(d) Anil Kumble

19. The top destination for domestic tourists in India for the past three consecutive years has been:

(a) Tamil Nadu
(b) Orissa
(c) Rajasthan
(d) Kerala

20. Name the President elect of France who is likely to take the oath on 14 May 2017.

(a) Francois Fill on
(b) Emmanuel Macron
(c) Francois Holland
(d) Marine Le Pen

21. With the development of Terahertz (THz) transmitter, it is expected to be faster than 5G mobile networks by:

(a) Two times
(b) Ten times
(c) Four times
(d) Five times

22. India’s third largest trading partner during 2016 is

(a) Dubai
(b) Saudi Arabia
(c) Kuwait
(d) U.A.E

23. The first country in the world to have begun shutting down the entire Frequency Modulation (FM) radio network to be replaced by Digital Audio Broadcasting is:

(a) Norway
(b) Switzerland
(c) United States of America
(d) China

24. The Happiness Index Department or a Wing has been established in the states of:

(a) Madhya Pradesh and Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh and Madhya Pradesh
(c) Andhra Pradesh and Sikkim
(d) Madhya Pradesh and Goa

25. Volvo has launched the world’s largest bus that can carry up to:

(a) 320 passengers
(b) 260 passengers
(c) 300 passengers
(d) 150 passengers

26. Donald Trump is _____________ President of the United States.

(a) 43rd
(b) 44th
(c) 46th
(d) 45th

27. The 2016 Nobel Peace Prize was won by the President of :

(a) United States of America
(b) Columbia
(c) Sri Lanka
(d) South Africa

28. The World Bank had cut India’s GDP growth for 2016 – 2017 to:

(a) 7%
(b) 8.6%
(c) 8%
(d) 7.6%

29. Solar Impulse–2 is:

(a) Solar powered ship
(b) Solar powered airplane that completed the first around the world
(c) Hybrid airplane
(d) Impact of climate change for overall increase of 2º C a year

30. The Union Cabinet has recently approved the setting up of a Permanent Tribunal for resolving:

(a) Complaints from three services
(b) Inter-state water disputes
(c) Inter-state boundary disputes
(d) Election disputes

31. Which country 3D – Printed a home of 37 sq.mts?

(a) Spain
(b) South Korea
(c) Russia
(d) Taiwan

32. 'World’s longest-all women Non-stop flight’ from New Delhi to San Francisco covering 14,500 kms was operated by:

(a) Air India
(b) American Airlines
(c) Jet Airways
(d) United Airlines

33. Which country offered asylum seekers 1,200 Euros to leave by withdrawing their application for protection?

(a) Italy
(b) Germany
(c) Denmark
(d) France

34. During 2017, which SAARC country has notified the Right to Information Act?

(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Afghanistan
(d) Bhutan

35. Highest number of open prisons in India as on 2015 are in:

(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Rajasthan

36. India’s voting rights at the International Monetary Fund increased from 2.3 % to

(a) 2.5%
(b) 2.6%
(c) 2.8%
(d) 2.4%

37. Which of the following individuals was called a ‘deceptive actor’ by China’s foreign ministry during March 2017?

(a) Dalai Lama
(b) Donald Trump
(c) Narendra Modi
(d) Sirisena

38. ‘Scorpion kick’ is a phrase used in

(a) Kalari Fight
(b) Kung Fu
(c) Kick Boxing
(d) Kabaddi

39. Immediately before Antonio Guterres was appointed the U.N Secretary General in October 2016, he was

(a) United Nations High Commissioner for Refugees
(b) Commissioner General of UNRWA
(c) The Prime Minister of Portuguese
(d) United Nations High Commissioner for Human Rights

40. How many billionaires India has lost since demonetization on November 8, 2016?

(a) Eleven
(b) Eight
(c) Two
(d) Eighteen

41. The world’s first artificial intelligence lawyer, a robot, is named as:

(a) Boss
(b) Watson
(c) Ross
(d) IBM-LaBrain

42. Till the end of 2016, the total number of UNESCO’s World Heritage Sites in India is:

(a) 18
(b) 21
(c) 42
(d) 35

43. India emerged as ___________ largest holder of the U.S Government Securities at the end of 2016:

(a) Twelfth
(b) Twenty eighth
(c) Fifteenth
(d) Twenty fourth

44. Prithvi Defence Vehicle is

(a) The name of a newly developed tank
(b) The name of a single seated aircraft developed by HAL
(c) The name of an amphibious Naval vessel
(d) The name of India’s Nuclear Intercepter Missile

45. Which shoe company in the United States of America has won an IPR dispute against China recently for using their logo?

(a) Adidas
(b) Reebok
(c) Nike
(d) New Balance

46. Among the following, who has won the maximum number of titles?

(a) Gopichand
(b) P. V. Sindhu
(c) Saina Nehwal
(d) Srikant

47. NASA rediscovered India’s lunar spacecraft that was lost in the space during the past eight years known as:

(a) Mangalayaan – I
(b) Chandrayan – II
(c) Chandrayan – I
(d) Mangalayaan – II

48. Who called the immigration the ‘Trojan horse of Terrorism’?

(a) Theresa May, Prime Minister of U.K
(b) Angela Merkel, Chancellor of Germany
(c) Donald Trump, President of the U.S
(d) Viktor Orban, Prime Minister of Hungary

49. The first statue of a woman in Parliament Square in England is that of:

(a) Queen Elizabeth – II
(b) Margaret Thatcher
(c) Millicent Fawcett
(d) Mother Theresa

50. Among the following M.L.As who was disqualified by the Governor during January 2017 under Article 192 of the Constitution for undertaking government contracts?

(a) P.C. George of Kerala
(b) Jayalalithaa of Tamil Nadu
(c) Srinivas Prasad of Karnataka
(d) Uma Shankar Singh of Bihar

Answer Key:

1. (a), 2. (a), 3. (c), 4. (b), 5. (b), 6. (b), 7. (d), 8. (b), 9. (d), 10. (a), 11. (a), 12. (a), 13. (a), 14. (d), 15. (a), 16. (c), 17. (d), 18. (b), 19. (a), 20. (d), 21. (d), 22. (c), 23. (b), 24. (d), 25. (c), 26. (c), 27. (b), 28. (a), 29. (c), 30. (c), 31. (c), 32. (d), 33. (a), 34. (c), 35. (b), 36. (b), 37. (a), 38. (d), 39. (a), 40. (a), 41. (b), 42. (b), 43. (d), 44. (c), 45. (c), 46. (c), 47. (d), 48. (c), 49. (c), 50. (c)

<<Go Back To Main Page