(Paper) CLAT UG Question Paper 2017 : Logical Reasoning


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2017

Section - V : Logical Reasoning


Direction: Read the following information carefully and choose the appropriate option in the questions given below.

A. There is a group of five persons – A, B, C, D and E.
B. One of them is a Singer, one is a Dancer, one is a Painter, one is a Teacher and one is a Doctor.
C. Three of them – A, C and Doctor prefer rice to chapatti and two of them – B and the Painter prefer chapatti to rice.
D. The Teacher, D and A are friends to one another but two of these prefer chapatti to rice.
E. The Singer is C’s brother.

1. Who is a Dancer?

(a) D
(b) C
(c) A
(d) E

2. Who is a Teacher?

(a) B
(b) E
(c) C
(d) D

3. Who is a Singer?

(a) C
(b) D
(c) A
(d) B

Direction: Read the following information carefully and choose the most appropriate option in the questions given below

A. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
B. Q gets a North-facing flat and is not next to S.
C. S and U get diagonally opposite flats.
D. R, next to U gets a South-facing flat and T gets a North-facing flat.

4. If the flats of T and P are interchanged, who’s flat will be next to that of U?

(a) R
(b) Q
(c) P
(d) T

5. Whose flat is between Q and S?

(a) T
(b) R
(c) U
(d) P

6. Which of the following combination gets South-facing flats?

(a) U, R, P
(b) Q, T, S
(c) U, P ,T
(d) Data inadequate

Direction: Which alternative applies to the following Statement or Assumptions? Choose the most appropriate option.

7. ‘Only ignorant people believe in witchcraft’ is equivalent to:

(a) All persons who believe in witchcraft are ignorant.
(b) No ignorant persons are those who do not believe in witchcraft.
(c) Some ignorant persons are not those who believe in witchcraft.
(d) There is no link between ignorance and witchcraft.

8. ‘There is no man that is not naturally good’ is equivalent to the proposition:

(a) Some men are naturally good.
(b) Some men are not naturally good.
(c) All men are naturally good.
(d) No men are good.

Direction: Find the odd one out from the following:

9. Find the odd one out from the following:

(a) Exact estimat
(b) Only choice
(c) Clearly visible
(d) Open secret

10. Find the odd one out from the following:

(a) Expedition
(b) Crusade
(c) Cruise
(d) Campaign

Direction: Choose the most appropriate option for each of the following questions.

11. How many times from 4 pm to 10 pm, the hands of a clock are at right angles?

(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 6

12. -------------- is a hater of knowledge and learning.

(a) Misologist
(b) Misogynist
(c) Mystique
(d) Moroccan

13. Ravi was showing a photograph to his friend, Gopi. Pointing at a boy in the photograph, Ravi said: ‘The boy sitting at the left is the son of the wife of the only son of the grand- other of my younger brother’. What is the relation between the boy in the photograph and Ravi?

(a) First Cousins
(b) Ravi’s brother-in-law
(c) Brothers
(d) Nephew and uncle

14. In a company, 60 % workers are males. If the number of female workers in the company is 800, what is the number of male workers in the company?

(a) 1200
(b) 1900
(c) 1400
(d) 1600

15. ‘Some of the valuable books are seldom read’, me:

(a) Some of the valuable books are not read.
(b) All the valuable books are not read.
(c) Some of the valuable books are read.
(d) All the valuable books are read.

16. Coding and decoding 9: 72 : : 8 : ?

(a) 34
(b) 64
(c) 18
(d) 43

17. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl`s:

(a) Uncle
(b) Son
(c) Brother
(d) Son-in-law

18. Sunil’s school bus is facing North when it reaches his school. After starting from Sunil’s house, it turned right twice and then left before reaching the school. What direction the bus was facing when it left the bus stop in front of Sunil’s house?

(a) East
(b) South
(c) North
(d) West

19. When Ravi saw Ramesh, he recalled, ‘He is the son of the father of my daughter’. Who is Ramesh?

(a) Uncle
(b) Brother-in-law
(c) Cousin
(d) Brother

20. If in a certain code, the word MILITARY is written as 12324567, then in the same code, the word TAIL will be written as:

(a) 2345
(b) 5432
(c) 3254
(d) 4523

21. Crumb : Bread is as

(a) Water : Vessel
(b) Inch : Unit
(c) Splinter : Wood
(d) Powder : Face

22. A man walks 1 km. towards East and then he turns to South and walks 5 kms. Again he turns to East and walks 2 kms. After this he turns to North and walks 9 kms. Now, how far is he from his starting point?

(a) 0 kms.
(b) 4 kms.
(c) 9 kms.
(d) 5 kms.

23. John wants to go the university. He starts from his house which is in the East and comes to a crossing. The road to his left ends in a theatre, straight ahead is the hospital. In which direction is the University?

(a) East
(b) West
(c) South
(d) North

24. If 27th March, 2011 was Sunday, what was the day on 27th June, 2011?

(a) Sunday
(b) Tuesday
(c) Monday
(d) Saturday

25. Pointing to a girl in the photograph, Ram said, ‘Her mother`s brother is the only son of my mother's father’. How is the girl`s mother related to Ram?

(a) Sister
(b) Mother
(c) Grandmother
(d) Aunt

26. wave: crest as _________ : peak.

(a) Land
(b) Water
(c) River
(d) Mountain

27. Vaishnavi prefers Economics to Maths, English to Social science, and Political Science to History. If she prefers Maths to History, and Social science to Maths, which is Vaishnavi’s least preferred subject?

(a) History
(b) Economics
(c) Maths
(d) Social science

28. Pointing to a photograph, Prakash said, ‘She is the daughter of my grandfather’s only son’ How is Prakash related to the girl in the photograph?

(a) Brother
(b) Uncle
(c) Father
(d) Cousin

29. In a military secret service map, South-East is shown as North, North-East as West and so on. What will West become?

(a) North-East
(b) South-West
(c) North-West
(d) South-East

30. No parrots are black. All crows are black. From the above premises which one of the following conclusions is true?

(a) No crows are parrots.
(b) Some parrots are not crows.
(c) Some crows are not parrots.
(d) No conclusion can be drawn.

31. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on, what will West become?

(a) North-West
(b) North
(c) South-East
(d) East

32. If in a code language, ‘ABANDON’ is written as ‘aramoim’; ‘BORE’ is written as ‘rits’ and ‘BASIL’ is written as ‘rabut’, then what is the original word for the code: ‘bituo’?

(a) SOMAD
(b) SOLID
(c) NASIA
(d) SOFIA

33. 194. Mare is to Horse as –

(a) Sow is to Boar
(b) Geese is to Duck
(c) Pony is to Donkey
(d) Deer is to Buck

34. There were twelve dozens of chocolates with a shopkeeper. Ten chocolates were distributed by the shopkeeper to the children of his colony. The shopkeeper then added two more dozens of chocolates in his stock. If the shopkeeper divided the total chocolates equally in two different packets, then how many chocolates were there in each packet?

(a) 152
(b) 89
(c) 79
(d) 158

35. In the series of alphabets given below, which is the missing alphabet series?

AX, DU, GR, ____, ML

(a) JN
(b) JO
(c) IK
(d) HQ

36. What is meant by ‘Alliteration’?

(a) Act of literary modification.
(b) Acts of an environmentally conscious person.
(c) The occurrence of the same letter or sound at the beginning of adjacent or closely connected words.
(d) Words which sound alike but have different meanings.

37. Two ladies and two men are playing bridge and seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex. One man is facing South. Which direction are the ladies facing to?

(a) South and East.
(b) None of these.
(c) East and West.
(d) North and West.

38. Identify the statement which cannot be accepted

(a) Odyssey is an ancient epic
(b) Almost one third of the human body is made up of water
(c) The earth revolves around the sun in 366 days
(d) Human race will become extinct sooner or later

39. The birthday of Ms. Y was celebrated six days before Ms. X, who was born on 4th October 1999. The independence day of that year fell on Sunday. On which day did Ms. Y celebrate her birthday, if it was not a leap year?

(a) Sunday
(b) Monday
(c) Wednesday
(d) Tuesday

40. A person who renounces religious or political belief or principle is called:

(a) Ascetic
(b) Apostate
(c) Antiquarian
(d) Apostle

Answer Key:

1. (b), 2. (b), 3. (a), 4. (b), 5. (a), 6. (b), 7. (b), 8. (c), 9. (a), 10. (c), 11. (c), 12. (c), 13. (a), 14. (c), 15. (a), 16. (d), 17. (b), 18. (d), 19. (c), 20. (a), 21. (a), 22. (a), 23. (d), 24. (a), 25. (a), 26. (a), 27. (d), 28. (a), 29. (c), 30. (a), 31. (c), 32. (d), 33. (c), 34. (d), 35. (a), 36. (b), 37. (b), 38. (b), 39. (b), 40. (d)

<<Go Back To Main Page