(Paper) CLAT UG Question Paper 2019 : Logical Reasoning

 


(Paper) Previous Year Question Paper (BA LLB) - 2019

Section - V : Logical Reasoning


161. If in English Alphabet 'e‘ and every alternate letter from 'e‘ onwards is written in Capitals,then how will sixth month from March will be coded
(A) SEPTEmbER 
(B) SEptEMbEr
(C) SepTeMber 
(D) SEPtEmbER

162. If in a certain code, 'Clever; is written as 'XOVEVI‘, then 'Smart‘ would written as
(A) HZNGI 
(B) HNZIG
(C) GHNGI 
(D) GIHZN

163. Fill in the blank  :
Q4RT, ___________ , QRT6, QR7T,  Q8RT
(A) QTR7
(B) QR5T
(C) RQ9T
(D) TRQ6

164. Fill in the blank :
257, 291, ________, 365, 405
(A) 313
(B) 322
(C) 327 
(D) 343

165. Manoj walks a distance of 5 meters towards North, then he turns to east and walks a distance of 10 meters. Then he turns to his right and covers a distance of 15 meters. He then turns to his left and covers a distance of 15 meters. Which direction is he facing now? 
(A) North
(B) East
(C) West 
(D) South

166. A man introduces a girl  as the daughter of the sister of his father. How the girl is related to the man
(A) Daughter
(B) Niece
(C) Grand daughter 
(D) Cousin

Read the following information for questions 167 to 170 and chose the most appropriate option:

P and Q are good in driving Motor cycle and Jeep. R and P are good in driving Jeep and  Lorry. R, S and T are good in driving Motor Cycle and Lorry. T and R are good in driving Bus and Tempo. S and Q are good in driving Bus and Jeep.

167. Who is good in driving motorcycle, lorry and tempo?
(A) P
(B) Q
(C) T 
(D) S

168. Who is good in driving motor Cycle, Jeep and Lorry but not bus?
(A) R 
(B) S
(C) P 
(D) T

169. Who is good in driving Tempo, Motor Cycle, Lorry but not Jeep?
(A) S 
(B) T
(C) R
(D) Q

170. Who is good in driving all the vehicles?
(A) R
(B) P
(C) S 
(D) T

171. In a bag there are some gold coins. In another bag there are 1/3rd extra gold coins as compared to first bag. If the difference in the number of gold coins in first and second bag is 5, then how many coins are there in the first bag?
(A) 7 
(B) 9
(C) 13
(D) 15

Examine the following numbers and identify the next number:
172. 53, 50, 45, 38, 29, _____
(A) 11 
(B) 17
(C) 18 
(D) 21

173. 20, 30, 42, 56,  72, ____
(A) 82
(B) 90
(C) 92 
(D) 94

174. The words in the bottom row are related in the same way as the words in the top row. Fill in the blank.
Rose, Flower, Plant
Flat, House, ………….
(A) City 
(B) Tent
(C) Building 
(D) Village

175. If Ocean: Waves, then Desert : ——————
(A) Water
(B) Sand
(C) Brave
(D) Sand dunes

176. If 1x7 = 8, 2x7 = 16, 3x7 = 24, 4x7 = 32, then what is value of 9x7?
(A) 63 
(B) 72
(C) 81 
(D) 90

177. Find the odd one out :
Onlookers, Theatre goers, Queue, Spectators
(A) Onlookers 
(B) Theatre goers
(C) Queue 
(D) Spectators

178. Find the odd one​​​​​​​ out :
Heart, Lungs, Kidney, Skin, Liver
(A) Skin 
(B) Lungs
(C) Heart 
(D) Kidney
 

179. Find the odd-man out:
(A) http://www.scholar.google.com
(B) http://www.manupatra.com
(C) http://www.lexisnexis.com 
(D) http://www.westlawindia.com

180. Find the odd one out:
Symphony, Orchestra, Guitar, Mob
(A) Guitar 
(B) Orchestra
(C) Mob 
(D) Symphony

Instructions for Question 181  to Question 185: Read the information given below to answer the questions.
(i) Mohan‘s reading schedule consists of reading only subject on a given day of the week.
(ii) The subjects are Physics, Chemistry, Mathematics, Biology, and Social Science.
(iii) Monday to Saturday are reading days including one day only for play. Sunday is a complete holiday for Mohan.
(iv) Mathematics day is neither on the first day nor on the last day but earlier than the Chemistry day.
(v) Biology day is on the immediate next day of Chemistry day.
(vi) Physics day is on the immediate previous day of the play day.
(vii) Biology day and Social Science day have a gap of two days between them.
(viii) Social Science day is on the immediate next day of the play day.

181. Which of the following day is the play day?
(A) Monday 
(B) Tuesday
(C) Wednesday 
(D) Thursday

182. Physics day and Biology day have a gap of how many days between them?
(A) One 
(B) Two
(C) Three 
(D) Four

183. Which day is Social Science day?
(A) Monday 
(B) Tuesday
(C) Wednesday
(D) Thursday

184. Which day is Mathematics day?
(A) Monday 
(B) Tuesday
(C) Wednesday
(D) Thursday

185. Which of the following is the correct statement?
(A) Biology day is after Chemistry day
(B) Physics day is on Wednesday
(C) Play day is on Monday
(D) Chemistry day is earlier than Physics day

Instructions for Question 186 to Question 190: Read the information given below to answer the questions.
A, B, C, D, E, F, G and H want to have a dinner on a round table and they have worked out the following seating arrangements.
(a) A will sit beside C.
(b) H will sit beside A.
(c) C will sit beside E.
(d) F will sit beside H.
(e) E will sit beside G.
(f) D will sit beside F.
(g) G will sit beside B.
(h) B will sit beside D.

186. Which of the following is wrong?
(A) A will be to the immediate right of C
(B) D will be to the immediate left of B
(C) E will be to the immediate right of A
(D) F will be to the immediate left of D

187. Which of the following is correct?
(A) B will be to the immediate left of D
(B) H will be to the immediate right of A
(C) C will be to the immediate right of F
(D) B will be to the immediate left of H

188. A and F will become neighbours if:
(A) B agrees to change her sitting position
(B) C agrees to change her sitting position
(C) G agrees to change her sitting position
(D) H agrees to change her sitting position

189. During sitting:
(A) A will be directly facing C 
(B) B will be directly facing C
(C) A will be directly facing B
(D) B will be directly facing D

190. H will be sitting between:
(A) C and B
(B) A and F
(C) D and C 
(D) E and G

Instructions for Question 191 to Question 193: Choose the set of three statements where the third statement can be logically derived from the preceding two.

191. Statements:
1. Some students love reading.
2. Some adults do not love reading.
3. Some students are not adult.
4. Some students are adult.
5. No reading lover is an adult.
6. Some men do not love reading.
The set of statements is:
(A) 1, 3, 4 
(B) 1, 5, 3
(C) 1, 2, 4 
(D) 6, 2, 4

192. Statements:
1. All boys need books.
2. All girls need books.
3. Punjabis are girls.
4. Some Punjabis need book.
5. All boys are girls.
6. Some boys are Punjabis.
The set of statements is:
(A) 5, 4, 1
(B) 2, 5, 3
(C) 6, 5, 3 
(D) 5, 2, 1

193. Statemen ts:
1. All human beings need education.
2. All teachers need training.
3. Education is provided by the teachers.
4. X is a teacher.
5. X needs training.
6. Students are future of a nation.
The set of statements is:
(A) 1, 2, 5 
(B) 2, 3, 4
(C) 2, 4, 5
(D) 4, 5, 6

Instructions for Question 194 to Question 196:
Each of the following questions has a main statement followed by four statements: 1, 2, 3, 4.Choose the ordered pair of statements where the first statement implies the second, and the two statements are logically consistent with the main statement.

194. Main statement: Only if the teaching standard is destroyed, will examination result be poor.
1. Examination result is poor.
2. Teaching standard is not destroyed.
3. Examination result is not poor.
4. Teaching standard is destroyed.
The ordered pair of statements is:
(A) 2, 3 
(B) 2, 4
(C) 1, 3 
(D) 1, 2

195. Main statement: The computer will not work if operating system fails.
1. Operating system fails.
2. Operating system does not fail.
3. The computer does not work.
4. The computer works.
The ordered pair of statements is:
(A) 2, 1
(B) 2, 3
(C) 1, 4 
(D) 4, 2

196. Main statement: Either X or Y will take the only computer in the room.
1. X took the computer.
2. Y did not take the computer.
3. X did not take the computer.
4. Y took the computer.
The ordered pair of statements is:
(A) 3, 1
(B) 1, 3
(C) 4, 3 
(D) 1, 2

197. 'All men are mortal and Victoria is a woman and hence Victoria is mortal‘. This statement is:
(A) Logically Valid 
(B) Logically Invalid
(C) Logically True
(D) Logically False

198. All men are chairs. John Doe is a  man. In logical language, therefore:
(A) John Doe is a chair
(B) John Doe is a human being and therefore he cannot be a chair
(C) A man cannot be a chair in any case
(D) Chairs can be men

199. Identify the missing number:
1 and 3, 4 and 6, 7 and 9, …. and 12
(A) 10 
(B) 11
(C) 12 
(D) 13

200. Cobra: Snake  :: Greyhound : ____________
(A) Eagle 
(B) Black Mamba
(C) Python
(D) Dog

Click Here To Download PDF

Answer Key:

1. (b), 2. (b), 3. (b), 4. (c), 5. (b), 6. (d), 7. (c), 8. (c), 9. (b), 10. (a), 11. (d), 12. (c), 13. (b), 14. (c), 15. (d), 16. (b), 17. (c), 18. (a), 19. (a), 20. (c), 21. (b), 22. (d), 23. (c), 24. (d), 25. (a), 26. (c), 27. (b), 28. (d), 29. (c), 30. (b), 31. (b), 32. (d), 33. (c), 34. (a), 35. (d), 36. (d), 37. (b), 38. (a), 39. (a), 40. (d)

<<Go Back To Main Page