(Download) NTSE: Sample Test Paper - Chemistry Paper-II: 2011

https://cbseportal.com/sites/default/files/NCERT-LOGO.jpg

NTSE: Sample Test Paper - 2011

Chemistry Paper-II

Q1. If ethanol reacts with oxygen it produces
(a) Acetic Acid
(b) Hydrocloric Acid
(c) Sulphuric Acid
(d) Sulphur dioxide
Ans. (a) Acetic Acid

Q2. Fill the question mark in following reaction CH3COONa + NaOH/CaO ---- ……….. + Na2Co3
(a) 2 C2H6
(b) CH4
(c) C2H4
(d) None of these
Ans. When Sodium acetate react with sodalime, methane is produced

Q3. A burner consumes one gram of LPG in 11 sec. What is the power of consumption of burner in KW if Cv of LPG is 55 kJ/g.
(a) 5 kW
(b) 10 kW
(c) 5.5 kW
(d) None of these
Ans. (a) Power = E / T = 55 / 11 = 5 kW, Time (T) = 1 sec.

Q4. The ideal gas equation is
(a) P1T1 / V1 = P2V2 / T2
(b) P1V1 / T1 = P2V2 / T2
(c) P1V1T1 = P2V2T2
(d) P1V1 / T2 = P2V2 / T1
Ans. (b)

Q5. Dalton’s Law of partial pressure is obeyed in which one of the following pair of gases
(a) Oxygen & Nitrogen
(b) Nitrogen & Hydrogen
(c) Hydrogen & Argon
(d) Hydrogen & oxygen
Ans. (c)

Q6. The molecular formula of a compound in (CO)x and its vapour density is 70. Then the possible value of x is
(a) 2
(b) 10
(c) 5
(d) 9
Ans. (c)

Q7. Number of groups present in the long form of the periodic table are
(a) 16
(b) 8
(c) 2
(d) 18
Ans. (a)

Q8. Which of the following is a neutral oxide?
(a) NO
(b) NO2
(c) N2O5
(d) CO2
Ans. (a)

Q9. Molecular weight of a substance is equivalent to
(a) Sum of atomic wt. of each element present in the given substance
(b) Sum of At.wt of each element with their respective number present in each compound
(c) Sum of equivalent wt. of each element present in the given substance
(d) None of these
Ans. (b)

Q10. Covalent linkages is formed by
(a) Transfer of electrons
(b) Mutual sharing of electrons
(c) Transfer as well as mutual sharing of electrons
(d) None of these
Ans. (b)

Q11. If an acid having construction as 0.01 N is diluted to 1000 times then the PH of that acid is ?
(a) 5
(b) 2
(c) 3
(d) 10
Ans. (a)

Q12. Oxygen has two isotopes O16 & O18. If the percentage of O16 is 90 then the atomic weight of oxygen will be
(a) 16
(b) 16.2
(c) 16.4
(d) None of these
Ans. (b)

Q13. Atom that can neither gain nor lose electrons is said to be
(a) an Inert
(b) Atomsperic
(c) Metalic
(d) Non – metalic
Ans. (a)

Q14. When a burning splinter is brought near the gas jar containing hydrogen gas a poping sound is observed. It is due to
(a) exothermic
(b) endothermic
(c) exothermic & endothermic
(d) None of these
Ans. (a)

Q15. In which of the following preparation Hydrogen is not used?
(a) preparation of Ammonia (NH3)
(b) Hydrogenetion of oil
(c) Synthesis of water gas
(d) all of these
Ans. (d)

Q16. Deacon’s process is used for the manufacturing of
(a) Bleaching powder
(b) Sulphuric acid
(c) chlorine
(d) Hydrochloric acid (HCL)
Ans. (c)

Q17. Which one of the following method is considered to be a best method for the removal of temporary hardness of water
(a) Caylon’s process
(b) Clark’s process
(c) Vesence process
(d) Permutti’s process
Ans. (b)

Q18. When chlorine gas is passed through NaoH, it forms
(a) Sodium chloride
(b) Sodium chlorate
(c) Sodium hypochlorite
(d) All of these
Ans. (d)

Q19. Skin becomes yellow in Conc. H2SO4 as
(a) HNO3 acts as an oxidizing agent
(b) HNO3 acts as a dehydrating agent
(c) Nitro – cellulose is formed
(d) The proteins are converted into Xantho proteins
Ans. (d)

Q20. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor
(a) Water
(b) Heavy water
(c) Active Hydrogen
(d) Heavy Hydrogen
Ans. (b)

Q21. Which one of the following is known as “King of Chemicals”
(a) Hydrochloric acid
(b) Sulphuric acid
(c) Nitric acid
(d) Phosphoric acid
Ans. (b)

Q22. The common gas used in our refrigerator
(a) maresh gas
(b) producer gas
(c) freon
(d) water gas
Ans. (c)

Q23. Alum is added with muddy water to
(a) Kill bactaria
(b) Make filtration of milk
(c) Make the sedimsitation process quick
(d) None of these
Ans. (c)

Q24. Alloy is a homogenous mixture of
(a) two or more metals
(b) a metal & a non metal
(c) metals as well as non metals
(d) all of these
Ans. (c)

Q25. To protect the metal from corrosion it is some times coated with a thin layer of Al2O3 (Aluminium oxide) and the process is called
(a) Electroplating
(b) Electroforming
(c) Aluminizing
(d) None of these
Ans. (b)

Q26. The I.U.P.A.C. name of the compound CH2 CH2 CH (CH3)2 is
(a) N – Propene
(b) 3 methyl butane
(c) 2 methyl butane
(d) None of these
Ans. (c)

Q27. Fuel in Automobiles is a mixture of
(a) saturated hydrocarbons
(b) unsaturated hydrocarbons
(c) crude oil
(d) saturated & unsaturated hydrocarbons
Ans. (c)

Q28. In the soda fire extinguishes due to
(a) formation of CO2
(b) presence of sodium bicarbonate
(c) formation of water as a product
(d) None of these
Ans. (a)

Q29. The glasses which is used for making lenses and prisms for optical instrument
(a) Hard glass
(b) Pyrex glass
(c) Croked glass
(d) Tint glass
Ans. (c)

Q30. Which of the following is of a thermoplastic?
(a) Teflon
(b) Orlon
(c) Bakelite
(d) Polythene

NEW!  Sample Papers Books : Class-X, Class-XII