(MCQ)CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Judiciary)

Disclaimer: This website is not at associated with CBSE, For official website of CBSE visit - www.cbse.nic.in

CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Judiciary)

1. Law apply equally to all ___
a. Animals
b. Ministers
c. M.L.A's
d. Persons
Ans : (a)

2. We have judicial system to :-
a. To provide freedom
b. To provide food
c. To enforce the rule law
d. None of these
Ans : (c)

3. Judiciary system provide mechanism for resolving disputes between ______
a. Citizens
b. Citizens & government
c. Two state government
d. All of these
Ans : (d)

4. Article 21 includes :-
a. Right against Exploration
b. Right to speech
c. Right to health
d. Right to worship
Ans : (c)

5. The Supreme court was established on :-
a. 1950
b. 1949
c, 1962
d. 1980
Ans : (a)

6. When India did become Republic?
a. 1947
b. 1950
c. 1965
d. 1976
Ans : (b)

7. How many courts are there at apex level?
a. Three
b. Two
c. None
d. One
Ans : (d)

8. How many levels of court are there in India?
a. Three
b. Two
c. None
d. One
Ans : (d)

9. Which court is at apex level?
a. High court
b. District court
c. lower court
d. Supreme Court
Ans : (d)

10. Each state districts is presided over by :-
a. Subordinate
b. District court
c. Judiciary
d. None of these
Ans : (b)

11. Each state has ______
a. Judiciary
b. Supreme Court
c. High court
d. All of these
Ans : (c)

12. Supreme court is located at :-
a. Chandigarh
b. J & K
c. Punjab
d. New Delhi
Ans : (d)

13. Who presided the Supreme Court?
a. Subordinate
b. District court
c. Chief justice
d. All of these
Ans : (c)

14. In which year High Courts was first established?
a. 1862
b. 1860
c. 1972
d. 1980
Ans : (a)

15. High Courts were first established in which of the three presidency cities?
a. Punjab, Chandigarh, Madras
b. J & K, U. P., Haryana
c. Madras, Tamil naidu, Punjab
d. Calcutta, Bombay & Madras
Ans : (d)

16. The High Court of Delhi came up in ________
a. 1862
b. 1860
c. 1972
d. 1966
Ans : (d)

17. How many High Courts are there in India?
a. 18
b. 27
c. 17
d. 21
Ans : (d)

18. Which state shares the same High Court?
a. Haryana & Chandigarh
b. Punjab & Haryana
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

19. Integrated judicial system is :-
a. Lower courts are not bind to obey the supreme courts decision
b. Decisions of the high courts are bonded by lower courts
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

20. Criminal law include :-
a. Theft
b. Harassing a women
c. Murder
d. All of these
Ans : (d)

21. FIR means :-
a. First information report
b. Final information Result
c. First Incident report
d. None of these
Ans : (a)

22. Civil law include :-
a. Disputes related to sale of land
b. Disputes related to purchase of good
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

23. 'A group of girl is harassed by a group of boys' is comes under :-
a. Civil Law
b. Social law
c. Economical law
d. Criminal law
Ans : (d)

24. A tenant who is being formed to move out fills a case in courts against the landlord :-
a. Civil Law
b. Social law
c. Economical law
d. Criminal law
Ans : (a)

25. A mechanism of PIL was devised in :-
a. 1980
b. 1996
c. 2000
d. 2004
Ans : (a)

26. 'To increase to justice' supreme Court devised :-
a. FIR
b. PIL
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

27. Mid - day meal given in government - aided schools because of :-
a. Supreme Court
b. FIR
c. PIL
d. All of these
Ans : (c)

28. For common people access to court is :-
a. Access to justice
b. Access to help
c. Access to equality
d. None of these
Ans : (a)

29. ''Right to food '' is included in :-
a. Act 26
b. Act 46
c. Act 21
d. Act 76
Ans : (c)

30. '' Right to livelihood '' is a part of :-
a. Right of equality
b. Right to freedom
c. Right to life
d. All of these
Ans : (c)

31. Who was the chief justice of India in November 2007 :-
a. K.G. Bala Krishna
b. Dr. Ambedkar
c. Krish murti
d. None of these
Ans : (a)

32. Supreme court has :-
a. 25 judges
b. 26 judges
c. 20 judges
d. 18 judges
Ans : (b)

33. Sanctioned strength of judges in High courts are :-
a. 10
b. 54
c. 34
d. 25
Ans : (d)

34. How many fundamental rights are there in constitution :-
a. Six
b. Seven
c. Two
d. Ten
Ans : (a)

35. '' Right to protect'' comes under the right to :-
a. Act 26
b. Act 46
c. Act 21
d. Act 76
Ans : (c)

36. Acquaint means :-
a. Imprisonment given to victim
b. Person feels no guilty of the crime
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

37. Compensation means :-
a. Money given to make amend for an injury
b. Punishment given to make amend for an injury
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (a)

38. Violation is _______
a. Act of breaking law
b. Act of infringement of fundamental right
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

39. The chief justice of India is appointed by :-
a. Prime minister
b. Ministers of council
c. Members of parliament
d. President
Ans : (d)

40. Work done by the courts in the country is known as :-
a. A glance at newspaper
b. Through news channels
c. Through media
d. All of these
Ans : (a)

41. In India there is a rule of _______
a. Person
b. Prime minister
c. President
d. Law
Ans : (d)

42. Judiciary plays a crucial role because it is :-
a. Independent
b. Dependent
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (a)

43. Name the agricultural labourer who fell from a running train?
a. Dr. Rajender parsad
b. Hakkim Sheikh
c. Shehk Mohammad
d. None of these
Ans : (a)

44. Dispute between centre & state comes under :-
a. High court
b. Lok Adalat
c. District court
d. Supreme Court
Ans : (b)

45. Dispute between two citizens :-
a. High court
b. Lok Adalat
c. District court
d. Supreme Court
Ans : (a)

46. Fundamental rights are :-
a. Written in constitution
b. Verbally given by government
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (a)

47. Fill the structure of court :-


a. High court
b. Lok Adalat
c. District court
d. Supreme Court
Ans : (d)

48. Dispute between two states :-
a. High court
b. Lok Adalat
c. District court
d. Supreme Court
Ans : (d)

49. Right to food include :-
a. All people should get food
b. No one goes to sleep hungry
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

50. Is president is a part of parliament?
a. Yes
b. No
c. May be
d. cannot say
Ans : (a)

NEW!  CBSE Papers PDF: Class-X, Class-XII