(Download) CBSE Class-12 Sample Paper 2019-20 : Olericulture

(Download) CBSE Class-12 Sample Paper 2019-20 : Olericulture

Class: XII
Olericulture-(763)
Sample Question Paper 2019-20

SECTION –A

Answer any 10 questions out of the given 12 questions:
1. A solanaceous vegetable is

(a). Bottle gourd
(b). Brinjal
(c). Bitter gourd
(d). Broccoli

2. Early, high temperature maturing cauliflower is
(a). Pusa Snowball-1
(b). Pusa Snowball K-1
(c). Pusa Synthetic
(d). Pusa Meghna

3. Black leg is a disease of
(a). Potato
(b). Carrot
(c). Peas
(d). Cabbage

4. The isolation distance between two cabbage varieties for seed production (in metres) is
(a). 150 m
(b). 300 m
(c). 1000 m
(d). 2000 m

5. The scientific name of cauliflower is
(a). Brassica italica
(b). Brassica chinensis
(c). Brassica oleracea var. capitata
(d). Brassica oleracea var. botrytis

6. A rainy season vegetable is
(a). Spinach (Palak)
(b). Broccoli
(c). Bottle gourd
(d). Chenopodium

7. Which of these is often cross-pollinated ?
(a). Tomato
(b). Carrot
(c). Bitter gourd
(d). Brinjal

8. Optimum tuberization temperature in potato is
(a). 8 – 10°C
(b). 12 – 16°C
(c). 18 – 21°C
(d). 23 – 25°C

9. A single-seeded cucurbitaceous vegetable is
(a). Tori
(b). Okra
(c). Chow Chow
(d). Shimla mirch (Capsicum)

10 The scientific name of tori is
(a). Luffa cylindrica
(b). Citrullus vulgaris
(c). Cucumis melo
(d). Cucurbita pepo

11. Most serious pest of brinjal
(a). White fly
(b). Black fly
(c). Fruit fly
(d). Fruit borer

12. Diamond back moth is a serious pest of
(a). Cabbage
(b). Cauliflower
(c). Potato
(d). Tomato

Click Here To Download Full Sample Paper

Click Here To Download Full Marking Scheme

CBSE (Class XII) Previous Year Papers Printed Books

<<Go Back To Main Page

Courtesy: CBSE