CBSE Class-12 Exam 2018 : Marking Scheme, Physical Education

Disclaimer: This website is not at associated with CBSE, For official website of CBSE visit - www.cbse.nic.in

Class 12 papers


CBSE Class-12 Exam 2018 : Marking Scheme

Question Paper, Physical Education


CBSE Class-12 Exam 2018 : Physical Education (Delhi)

SENIOR SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION

MARKING SCHEME – 2018

PHYSICAL EDUCATION

Delhi

Instructions

code – 75

1. Marking Scheme carries only suggested value points for the answers. These are only Guidelines and do not constitute the complete answer. The students can have their own expression and if the expression is correct, the marks be awarded accordingly.

2. As per orders of the Hon’ble Supreme Court, the candidates would now be permitted to obtain photocopy of the Answer Book on request on payment of the prescribed fee. All examiners/Head Examiners are once again reminded that they must ensure that evaluation is carried out strictly as per value points for each answer as given in the Marking Scheme.

3. All the Head Examiners/ Examiners are instructed that while Evaluating the answer scripts, if the answer is found to be totally incorrect, the (X) should be marked on the incorrect answer and awarded ‘0’ marks.

1. What do you mean by ‘Fixture’? (1)

Ans:

  • The organized method in which teams participate in any tournament is a fixture.

  • Fixture means arranging the matches in a tournament with details of venue, date and time.

  • Fixture is a procedure to set a sequence of matches for participating teams. (Any one)

2. Why does the weightlifter’s diet include lots of proteins? (1)

Ans:

  • Proteins helps in forming new tissues and repairing the broken tissues.

  • To maintain strong ligaments and tendons needed for muscle growth. (Any one)

3. What is ‘Hypertension’? (1)

Ans:

  • Increased blood pressure is hypertension.

  • Hypertension is a condition where the pressure of blood against the wall of arteries is too high (Any one)

4. What do you understand by ‘Physical Disability’? (1)

Ans:

  • Limitation on an individual’s physical functioning.

  • Motor deficiency or sensory impairment that affects the mobility and manual skills is physical Disability. (Any one)

5. What is the main cause of ‘Scoliosis’? (1)

Ans:

  • injury of the bones and joints

  • faulty posture

  • weakness or paralysis of the muscles

  • diseases like TB or Rickets

  • Carrying/lifting heavy loads

  • Heredity

(Any other cause) (Any one)

Click Here to Download

SENIOR SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION

MARKING SCHEME – 2018

PHYSICAL EDUCATION

Outside Delhi

Instructions

code – 75

1. Marking Scheme carries only suggested value points for the answers. These are only Guidelines and do not constitute the complete answer. The students can have their own expression and if the expression is correct, the marks be awarded accordingly.

2. As per orders of the Hon’ble Supreme Court, the candidates would now be permitted to obtain photocopy of the Answer Book on request on payment of the prescribed fee. All examiners/Head Examiners are once again reminded that they must ensure that evaluation is carried out strictly as per value points for each answer as given in the Marking Scheme.

3. All the Head Examiners/ Examiners are instructed that while Evaluating the answer scripts, if the answer is found to be totally incorrect, the (X) should be marked on the incorrect answer and awarded ‘0’ marks.

1. What do you mean by ‘Seeding’? 1

Ans: Seeding is such a method in which a strong team / players are selected to keep them at appropriate place in the fixture so that they do not meet in the earlier round. The organizer must be well aware regarding the previous performance of the selected team/player.

2. What do you mean by food intolerance? 1

Ans: Food intolerance means the individual element of certain food that cannot be properly processed and absorbed by the digestive system.

3. What is the main physiological cause of Asthma? 1

Ans: Asthma is a disease of lungs in which the air-way swells up and produces extra mucus. As a result the airway become blocked or narrowed causing difficulty in breathing. It can be due to genetic factor or allergy.

4. What is Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)? 1

Ans: Attention Deficit Hyperactivity Disorder is a group of behavioral symptoms that include inattentiveness, hyperactivity and impulsiveness. In fact it is a medical condition that indicates that the child cannot sit still, focus and pay attention.

5. What do you mean by Congenital Deformity? 1

Ans: Congenital Deformity is a deformity / defect that is present at the time of birth but it is not inherited.

Click Here to Download

Courtesy: CBSE

Disclaimer: This website is not at associated with CBSE, For official website of CBSE visit - www.cbse.nic.in

NEW!  CBSE Old Papers Books : Class-X, Class-XII