user6's blog

(Download) NCERT Book For Class XI : Power (Cable Jointer Electrical Power System)

(Download) NCERT Book For Class XI : Power (Cable Jointer Electrical Power System)

Unit 1: Electricity
Session 1:
Electricity Generation Concept
Session 2: Basic Units and Effects of Electric Current
Session 3: Concept of Electrical Power and Energy
Session 4: Importance of Earthing System

Unit 2: Handling of Tools and Equipment
Session 1:
Tools and Equipment
Session 2: Tools and Equipment used for Cable Laying

Unit 3: Electrical Wiring Components and Accessories
Session 1:
Identifying and Selecting Wiring Material and Components
Session 2: ICTP Switch and Distribution Board
Session 3: Workplace Health and Safety Measures

Unit 4: Installation of Cables
Session 1:
Laying of Underground Cables
Session 2: Laying of AB Cables

Unit 5: Repairing of Cable Joints
Session 1:
Electrical Cable Jointing Methods
 

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Power (Distribution Lineman)

(Download) NCERT Book For Class XI : Power (Distribution Lineman)

Unit 1: Electricity

Session 1: Electricity Generation Concept
Session 2: Basic Units and Effects of Electric Current
Session 3: Concept of Electrical Power and Energy
Session 4: Importance of Earthing System

Unit 2: Handling of Tools and Equipment
Session 1:
Tools and Equipment
Session 2: Tools and Equipment used for Cable Laying

Unit 3: Electrical Wiring Components and Accessories
Session 1:
Identifying and Selecting the Wiring Materials and Components
Session 2: ICTP Switch and Distribution Board
Session 3: Workplace Health and Safety Measures

Unit 4: Repair and Maintenance of Power Distribution Lines
Session 1:
Preparation for Repair and Maintenance of Power Distribution Lines
Session 2: Specific Terminology in Distribution Line
Session 3: Construction Activities
Session 4: Distribution Line Maintenance

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Employability Skill

(Download) NCERT Book For Class XI : Employability Skill

Unit 1: Communication Skills

Session 1: Introduction to Communication
Session 2: Verbal Communication
Session 3: Non-verbal Communication
Session 4: Pronunciation Basics
Session 5: Communication Styles — Assertiveness
Session 6: Saying No — Refusal Skills
Session 7: Writing Skills — Parts of Speech
Session 8: Writing Skills — Sentences
Session 9: Greetings and Introduction
Session 10: Talking about Self
Session 11: Asking Questions
Session 12: Talking about Family
Session 13: Describing Habits and Routines
Session 14: Asking for Directions

Unit 2: Self-management Skills

Session 1: Strength and Weakness Analysis
Session 2: Grooming
Session 3: Personal Hygiene
Session 4: Team Work
Session 5: Networking Skills
Session 6: Self-motivation
Session 7: Goal Setting
Session 8: Time Management

Unit 3: Information and Communication Technology Skills

Session 1: Introduction to ICT
Session 2: Basic Interface of LibreOffice Writer
Session 3: Saving, Closing, Opening and Printing Document
Session 4: Formatting Text in a Word Document
Session 5: Checking Spelling and Grammar
Session 6: Inserting Lists, Tables, Pictures, and Shapes
Session 7: Header, Footer and Page Number
Session 8: Tracking Changes in LibreOffice Writer

Unit 4: Entrepreneurship Skills

Session 1: Introduction to Entrepreneurship
Session 2: Values of an Entrepreneur
Session 3: Attitude of an Entrepreneur
Session 4: Thinking Like an Entrepreneur
Session 5: Coming Up with a Business Idea
Session 6: Understanding the Market
Session 7: Business Planning

Unit 5: Green Skills

Session 1: Sectors of Green Economy
Session 2: Policies for a Green Economy
Session 3: Stakeholders in Green Economy
Session 4: Government and Private Agencies

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Retail [Sales Associate]

(Download) NCERT Book For Class XI : Retail [Sales Associate]

Unit 1: Fundamentals of Retailing

Session 1: Basics of Retailing
Session 2: Sales Associate Services to Customers
Session 3: Skills for Handling Retail Business
Session 4: Duties and Responsibilities of a Sales Associate

Unit 2: Process of Credit Application

Session 1: Features and Conditions for Credit Sales
Session 2: Credit Checks and Getting Authorisation
Session 3: Processing Credit Requisitions
Session 4: Techniques for Determining Creditworthiness

Unit 3: Mechanism for Customers to Choose Right Products

Session 1: Methods of Selling
Session 2: Sales Promotional Activities
Session 3: Responding to Questions and Comments
Session 4: Techniques of Closing a Sale

Unit 4: Specialist Support to Customers

Session 1: Providing Product Information
Session 2: Techniques to Encourage Customers to Buy Products
Session 3: Personalised Customer Service
Session 4: Post-sales Service Support

Unit 5: Health and Safety Management

Session 1: Health and Safety Requirements
Session 2: Equipment and Material
Session 3: Dealing with Accidents and Emergencies
Session 4: Reporting Accidents and Emergencies

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Health & Paramedical Sciences [General Duty Assistant]

(Download) NCERT Book For Class XI : Health & Paramedical Sciences [General Duty Assistant]

Unit 1: Hospital Management System

Session 1: Health Care Delivery System
Session 2: Qualities of a General Duty Assistant
Session 3: Codes of Conduct for General Duty Assistant
Session 4: Personal Hygiene Practices for General Duty Assistant

Unit 2: Role of General Duty Assistant for Outpatient Care

Session 1: Role and Functions of Medical Receptionist
Session 2: Identifying Vital Signs in Patients
Session 3: Assisting in the Examination of Patient

Unit 3: Role of General Duty Assistant for Inpatient Care

Session 1: Role of General Duty Assistant during the  Admission of Patients
Session 2: Activities of Patient Care
Session 3: Bed Making for the Patient
Session 4: Transportation of Specimens
Session 5: Care of the Body after Death

Unit 4: First Aid

Session 1: Principles and Rules of First Aid
Session 2: Identify Facilities, Equipment and Materials for First Aid
Session 3: Performing the Role of First Aider for Fever, Heatstroke, Back Pain, Asthma and Food-borne Illness

Unit 5: Maintaining Safe, Healthy and Secure Environment

Session 1: Promoting a Safe Working Environment

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Health Care (Vision Technician)

(Download) NCERT Book For Class XI : Health Care (Vision Technician)

Unit 1: Structure of Human Eye

Session 1: Anatomy of Human Eye
Session 2: Field of Vision and Dynamic Range of Human Eye
Session 3: Movements of Human Eye

Unit 2: Obtaining Case History of a Patient

Session 1: Recording Medical History of a Patient
Session 2: Documenting a Patient’s Medical History
Session 3: Integrating Medical History and Physical Examination for Treatment Plans
Session 4: Assessing Functionality of a Patient’s Eyes

Unit 3: Common Eye Problems

Session 1: Common Eye Problems and Infections
Session 2: Symptoms of Common Eye Problems
Session 3: Eye Injuries

Unit 4: Measuring Visual Acuity

Session 1: Meaning of Visual Acuity
Session 2: Process of Measuring Visual Acuity
Session 3: Normal Vision and Keeping Record of Visual Acuity

Unit 5: Basic Visual Assessment

Session 1: Eye Care Professionals
Session 2: Basic Examination for Eye Diseases
Session 3: Eye Examination
Session 4: Visual Assessment of the Eye

Unit 6: Assessing Refractive Status

Session 1: Meaning of Refractive Status and Refraction
Session 2: Process of Retinoscopy
Session 3: Operation of Auto-refractometer

Unit 7: Spectacles, Optical Prescription and Contact Lenses

Session 1: Reasons for Vision Disorders
Session 2: Optical Prescription Notation
Session 3: Principle of Foci Meter and Types

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Micro Irrigation Technician)

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Micro Irrigation Technician)

Unit 1: Introduction to Microirrigation System

Session 1: Microirrigation Systems
Session 2: Land Gradient and Suitability of Irrigation System
Session 3: Design and Layout of Microirrigation System

Unit 2: Installation of Sprinkler Irrigation System

Session 1: Installation of Components in Sprinkler  Irrigation System
Session 2: Tools and Material for Installation of  Sprinkler Irrigation System
Session 3: Classification and Suitability of Pumps

Unit 3: Operation and Maintenance of Microirrigation System

Session 1: Operation and Monitoring of  Sprinkler Irrigation System
Session 2: Maintenance of Sprinkler Irrigation System
Session 3: Maintenance of Drip Irrigation System

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Floriculturist Protected Cultivation)

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Floriculturist Protected Cultivation)

Unit 1: Introduction to Protected Cultivation

Session 1: Importance of Protected Cultivation
Session 2: Site Selection and Suitable Crops for Protected Cultivation

Unit 2: Types of Protected Structures and their Components

Session 1: Types of Protected Structures
Session 2: Classification of Greenhouses
Session 3: Major Components of a Greenhouse

Unit 3: Preparation of Media and Container for Commercial Cultivation in Greenhouses

Session 1: Growing Media and its Composition
Session 2: Sterilisation of Growing Media
Session 3: Preparation of Beds and Containers for Growing Crops

Unit 4: Irrigation and Fertigation in Greenhouses

Session 1: Micro Irrigation Systems and their Application
Session 2: Types of Fertilisers and their Scheduling

Unit 5: Greenhouse Operations

Session 1: Equipment for Environmental Parameter Monitoring in Greenhouses
Session 2: Management of Environmental Parameters in a Greenhouse

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Floriculturist)

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Floriculturist)

Unit 1: Introduction to Floriculture

Unit 2: Nursery Management

Session 1: Nursery and its Importance
Session 2: Growing Media and Nursery Bed Preparation
Session 3: Seed Sowing and Planting Material

Unit 3: Tools and Equipment

Session 1: Implements used for Preparation of Land
Session 2: Other Tools and Equipment

Unit 4: Field Preparation and Cultural Operations

Session 1: Selection of Site for Cutivation of Ornamental Crops
Session 2: Tillage and Cultural Operations

Unit 5: Plant Nutrition and Irrigation

Session 1: Plant Nutrients
Session 2: Application of Manures and Fertilisers
Session 3: Irrigation and Drainage

Unit 6: Insect Pests, Diseases and Weed Management

Session 1: Insect Pest Management
Session 2: Disease Management
Session 3: Weed Management

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Dairy Farmer Entrepreneur)

(Download) NCERT Book For Class XI : Agriculture (Dairy Farmer Entrepreneur)

Unit 1: Introduction to Dairy Farming 1

Session 1: Dairy Farming in India
Session 2: Important Breeds of Cattle

Unit 2: Livestock Accommodation

Session 1: Basics of Animal Housing
Session 2: Housing Layout for Dairy Animals

Unit 3: Establishing Livestock within Accommodation

Session 1: Standard Practices for Maintaining Health of Cattle
Session 2: Safety Measures for Farm Workers and Disposal of Manure

Unit 4: Providing Feed and Water for Livestock

Session 1: Animal Feedstuff, their Characteristics, Composition and Quality
Session 2: Feeding of Dairy Animals
Session 3: Preparation of Animal Feed
Session 4: Maintaining Feed and Water Supply

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class IX : Private Security (Unarmed Security Guard Class)

(Download) NCERT Book For Class IX : Private Security (Unarmed Security Guard Class)

Unit 1: Introduction to Security Services 1

Session 1: Roles and Responsibilities of Security Personnel
Session 2: Risks, Threats, Hazards and Emergency — Responding and Reporting

Unit 2: Private Security — Regulations and Equipment

Session 1: Cooperation with Police and Other Organizations

Unit 3: Introduction to Arms and Improvised Explosive Device

Session 1: Identification of Arms
Session 2: Improvised Explosive Device
Session 3: Security Equipment for Unarmed Security Guard

Unit 4: Access Control

Session 1: Search and Seizure
Session 2: Structures and Techniques for Access Control

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class IX : Pumbling (Plumber General)

(Download) NCERT Book For Class IX : Pumbling (Plumber General)

Unit 1 : Introduction to Plumbing

Unit 2 : Tools for Plumbing

Unit 3 : Plumbing Material and Pipes

Unit 4 : Measurements and Symbols used in Plumbing

Unit 5 : Pipe Fittings, Joints and Valves

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class IX : Common Module For All Sector (Employability Skill)

(Download) NCERT Book For Class IX : Common Module For All Sector (Employability Skill)

Table of Content

Unit 1: Communication Skills

Session 1: Introduction to Communication
Session 2: Verbal Communication
Session 3: Non-Verbal Communication
Session 4: Writing Skills: Parts of Speech
Session 5: Writing Skills: Sentences
Session 6: Pronunciation Basics
Session 7: Greetings and Introduction
Session 8: Talking about Self
Session 9: Asking Questions I
Session 10: Asking Questions II

Unit 2: Self-Management Skills

Session 1: Introduction to Self-management
Session 2: Strength and Weakness Analysis
Session 3: Self-confidence
Session 4: Positive Thinking
Session 5: Personal Hygiene
Session 6: Grooming

Unit 3: Information and Communication Technology Skills

Session 1: Introduction to ICT
Session 2: ICT Tools: Smartphones and Tablets — I
Session 3: ICT Tools: Smartphones and Tablets — II
Session 4: Parts of Computer and Peripherals
Session 5: Basic Computer Operations
Session 6: Performing Basic File Operations 1
Session 7: Communication and Networking — Basics of Internet
Session 8: Communication and Networking — Internet Browsing
Session 9: Communication and Networking — Introduction to e-mail
Session 10: Communication and Networking — Creating an e-mail Account
Session 11: Communication and Networking — Writing an e-mail
Session 12: Communication and Networking — Receiving and Replying to e-mails

Unit 4: Entrepreneurship Skills

Session 1: What is Entrepreneurship?
Session 2: Role of Entrepreneurship
Session 3: Qualities of a Successful Entrepreneur
Session 4: Distinguishing Characteristics of Entrepreneurship and Wage Employment
Session 5: Types of Business Activities
Session 6: Product, Service and Hybrid Businesses
Session 7: Entrepreneurship Development Process

Unit 5: Green Skills

Session 1: Society and Environment
Session 2: Conserving Natural Resources
Session 3: Sustainable Development and Green Economy

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 

CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : English Language -II

(Papers) CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : English Language - II

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow by choosing the correct/most appropriate options :

Freedom is one of the most important factors in life. Man has fought politically all over the world for freedom. Religions have promised freedom, not in this world but in another. In the capitalist countries, individual freedom exists to some degree, and in the communist world it has been denied. From ancient times, freedom has meant a great deal to man, and there have been its opponents, not only political but religious through Inquisition, by excommunication, tortures and banishments, and the total denial of man’s search for freedom. There have been wars and counter-wars fought for freedom. This has been the pattern of man’s endeavours for freedom throughout history.

Freedom of self-expression and freedom of speech and thought exist in some parts of the world, but in others it does not. Those who have been conditioned, revolt against their backgrounds. This reaction which takes different forms is called ‘freedom’. The reaction to politics is often to shun the field of politics.

One economic reaction is to form small communities based on some ideology or under the leadership of one person, but these soon disintegrate. The religious reaction against established organisations of belief is to revolt, either by joining other religious organisations or by following some guru or leader or by joining some cult. Or one denies the whole religious endeavour.

One thinks of freedom only as freedom of movement, either physical or movements of thought. It appears that one always seeks freedom on the surface. Surely, this is rather a limited freedom, involving a great deal of conflict, wars and violence. 2 Inner freedom is something entirely different.

It has its roots not in the idea of freedom but in the reality of freedom. It covers all the endeavours of man. Without inner freedom life will always be an activity within the limited circle of time and conflict.

1. Which methods do authorities not use to suppress people fighting for freedom ?

(a) Inquisition
(b) Excommunication
(c) Persuasion
(d) Tortures

2. Reaction against established religion prompts people not to :

(a) join other religious organisations.
(b) to start a new religion.
(c) follow some guru.
(d) join some cult.

3. Real freedom, according to author, is

(a) economic freedom.
(b) inner freedom.
(c) political freedom.
(d) religious freedom.

4. Read the following sentences :

A. Individual freedom does not exist at all in capitalist countries.
B. People do not have individual freedom in communist countries.

(a) A is false, B is true.
(b) A is true, B is false.
(c) Both A and B are true.
(d) Both A and B are false.

5. Which word is most similar in meaning to the word ‘endeavours’ as used in the passage ? (Para 1)

(a) movements
(b) attempts
(c) actions
(d) challenges

6. Which word is the most opposite in meaning to the word, ‘shun’ as used in the passage ? (Para 2)

(a) prefer
(b) rehabilitate
(c) welcome
(d) rejoice

7. Which part of the following sentence contains an error ?

(a) There is no doubt
(b) that hard work
(c) paves the way
(d) to success.

(a) (d)
(b) (a)
(c) (b)
(d) (c)

8. Which of the following statements is not true?

(a) Man can enjoy life only in an environment of freedom.
(b) Material progress cannot be achieved without freedom.
(c) Freedom is not one of the most important factors in life.
(d) Freedom helps man evolve morally and spiritually.

Directions : Read the passage given below carefully and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.

Water is the core of life; hence water must be central to our spiritual thinking. Water is not only most of earth, but also most of life. Therefore water conservation must be our deepest concern.

The Himalayan mountain range is among the highest, youngest and most fragile ecosystem of the planet. The Himalayas have given us some of the great river systems of the earth including the Indus, Ganga, Brahmaputra, Nu Salween, Yangtze and the Mekong. The Himalayas are also called the ‘Third Pole’, for they contain the largest mass of ice and snow outside the earth’s polar region, the north and south poles. There is a permanent snowline above 5,000 metres. Some of the glaciers in the region are the longest outside the two poles.

The Himalayas serve as water towers, providing water on a sustained basis to more than 1,000 million people and millions of hectares of land in South Asia. The greenery, benevolent climate, highly productive ecosystems, food production and overall happiness in South Asia are in fact, attributable to the bounty of the Himalayas. They are not only beautiful; they are life-givers. Little wonder that they are venerated as the abode of gods.

To keep the Third Pole preserved through assured conservation is one of the greatest challenges for the contemporary world. Himalayan mountains are a common but fragile natural resource. As mountain ecosystems have enormous bearing on the earth’s systems, their special care, regeneration and conservation of their pristine resources would only bring more happiness, peace and prosperity to large parts of the world. In Agenda 21, Chapter 13 of the United Nations, the importance of mountains is underlined : “mountain environments are essential to the survival of global ecosystems.” The Himalayas in the state of Uttarakhand are especially rich in water resources. This area is home to dozens of perennial streams and numerous other rain-fed rivers along with innumerable rivulets, waterfalls and ponds, etc.

9. Which of the following has not been mentioned in the passage ?

(a) The Himalayas provide us with highly productive eco-systems.
(b) The Himalayas provide water to more than 1000 million people.
(c) The Himalayas irrigate millions of hectares of land.
(d) The Himalayas form the back bone of our tourism industry.

10. Which of the following is false ?

(a) The Himalayan mountains are a fragile resource.
(b) Climate change has little effect on the Himalayas.
(c) They bring prosperity to large parts of the world.
(d) They have some of the longest glaciers.

11. What is not so special about the Himalayas in the state of Uttarakhand ? The Himalayan state has :

(a) many perennial streams.
(b) huge mineral deposits.
(c) many rain fed rivers.
(d) numerous waterfalls and ponds.

12. Which one of the following words is most similar in meaning to the word, ‘bounty’?

(a) generosity
(b) assets
(c) sympathy
(d) abundance

13. Which word is opposite in meaning to the word, ‘benevolent’?

(a) malevolent
(b) rude
(c) untruthful
(d) indecent

14. Which part of speech is the underlined word in the following sentence ?
The area is home to dozens of perennial streams.

(a) Noun
(b) Adverb
(c) Adjective
(d) Pronoun

15. In the context of the passage which of the following is not true? Water should be central to our thinking because :

(a) We cannot survive without water.
(b) It is a life-line for our farmers.
(c) It is considered holy by most religions.
(d) It is the core of life.

16. A teacher wants to create a language rich environment in her class. She should :

(a) establish a language lab in her class.
(b) motivate parents to buy language games and activities.
(c) provide an opportunity where the language is seen, noticed and used by children.
(d) ask students to use only English while communicating in the class with peers.

17. Literature for children is considered as a/an__reading.

(a) additional burden on
(b) authentic source of
(c) hindrance material for
(d) inspirational source of

18. Which one of the following is not a form of literature for children ?

(a) Picture books
(b) Thesaurus
(c) Myths and legends
(d) Tales of heroes of history

19. Which one of the following statements is not correct about Print Rich Environment ?

(a) It consists of context-based relevant material for children such as pictures, rhymes, stories etc.
(b) Once the material is pasted on walls, it should not be removed for the whole session.
(c) Pictures / posters give children an opportunity to talk about things, persons and happenings.
(d) Encourage children to create their own poems, posters, stories etc. and display them in the class.

20. A teacher gives a task of dialogue completion to class V students. The role of this task in language learning will be _____.

(a) teaching of structures.
(b) the separation of spoken and written forms of language.
(c) to facilitate conversation by giving specific language practice using formulaic expressions.
(d) to provide frequent feedback only on grammatical errors.

21. Using ‘realia’ in the language class means bringing ____.

(a) real life situations to communicate.
(b) real objects as teaching aids.
(c) realistic objectives and targets for the learners.
(d) real level of child’s learning to the knowledge of parents.

22. The multilingual nature of the Indian class-room must be used as a resource so that ____.

(a) every child feels secure and accepted.
(b) every child learns at the same pace.
(c) children can learn many languages.
(d) the teacher develops language proficiency.

23. An English textbook for class I starts with pictures, poems and stories and ends with alphabets in the end. Which approach does this kind of arrangement reflectin language pedagogy?

(a) Eclectic approach
(b) Bottom-up approach
(c) Top down approach
(d) Language across curriculum approach

24. While checking the notebooks the teacher observed that a child has repeatedly made some errors in writing such as reverse image as b-d, m-w. The child is showing the signs
of___

(a) learning preference
(b) learning style
(c) learning disability
(d) learning differences

25. A teacher is telling a story with actions and gestures to class III students. After this she asked them to draw pictures on the story in groups. Why do you think she asked them to draw pictures on the story?

(a) She wanted to assess their colouring and drawing skills.
(b) She had completed her lesson as per her lesson plan so, she engaged them in drawing.
(c) She wanted to assess their comprehension of the story.
(d) She wanted to see the participation of children while drawing.

26. Active vocabulary consists of words which are _____.

(a) used occasionally
(b) difficult to pronounce
(c) used frequently
(d) phonological and lexical

27. The major aim of teaching poetry is

(a) vocabulary development
(b) enjoyment and appreciation.
(c) development of grammar.
(d) making learners to became poets.

28. Morpheme is the

(a) smallest unit of a word.
(b) smallest unit of meaning that cannot be broken up.
(c) unit of a word that can be broken up into new meaning.
(d) smallest unit of a phrase.

29. A teacher of class II uses learner’s knowledge and language to build a bridge between his mother tongue and English language teaching. Here learner’s language is used in teaching English as a

(a) hindrance
(b) translation
(c) resource
(d) pattern

30. BICS stands for

(a) Bilingual Integrated Content and Syllabus
(b) Bilingual Interdependent Course and Syllabus
(c) Basic Interrelated Communication Strategies
(d) Basic Interpersonal Communicative Skills

ANSWER:
1. (c), 2. (b), 3. (b), 4. (a), 5. (b), 6. (c), 7. (a), 8. (c), 9. (d), 10. (b)
11. (b), 12. (a), 13. (a), 14. (c), 15. (d), 16. (c), 17. (b), 18. (b), 19. (b), 20. (a)
21.(b), 22. (a), 23. (c), 24. (c), 25. (c), 26. (c), 27. (b), 28. (b), 29. (c), 30. (d)

<<< Go back to Main Page

GENERAL: 
Subjects: 

CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : Hindi

(Papers) CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : Hindi

निर्देश- नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के सबसे उपयुक्त उत्तर वाले विकल्प को चुनिए :

आधुनिक शिक्षा का नतीजा हमने देख लिया । हमने उस शिक्षा का नतीजा भी देख लिया, जिसमें ‘विकसित विज्ञान’ का सबसे महत्त्वपूर्ण स्थान है, जिसके कारण व्यक्ति को कहीं भी या कितना भी मिलने के बावजूद तृप्ति नहीं होती । इसका कारण यही है कि शिक्षा के स्वाभाविक और आवश्यक अंगों को छोड़कर हमने ऐसे विषयों पर अधिक ध्यान दिया, जो मनुष्य का एकतरफा विकास करते हैं, जिनके कारण व्यक्तित्व का बड़े-से-बड़ा भाग अतृप्त रह जाता है । बाल्यावस्था में भी कला-शिक्षा को अभी तक उचित स्थान नहीं मिला है। जहाँ मिलता भी है, वहाँ बच्चा ग्यारह-बारह वर्ष का होते ही उसके शिक्षा-क्रम में से कला-प्रवृत्तियों को निकाल दिया जाता है । ऐसा ही हर्बर्ट रीड ने कहा है :

“हमारा अनुभव हमें बताता है कि हर व्यक्ति ग्यारह साल की उम्र के बाद, किशोर-अवस्था और उसके बाद भी सारे जीवन-काल तक किसी-न-किसी कला प्रवृत्ति को अपने भाव-प्रकटन का जरिया बनाये रख सकता है । आज के सभी विषय-जिन पर हम अपनी एकमात्र श्रद्धा करते हैं, जैसे गणित, भूगोल, इतिहास, रसायनशास्त्र और यहाँ तक कि साहित्य भी – जिस तरह पढ़ाये जाते हैं, उन सबकी बुनियाद तार्किक है । इन पर एकमात्र जोर देने के कारण कला-प्रवृत्तियाँ, जो भावना प्रधान होती हैं, पाठ्यक्रम से करीब-करीब निकल जाती हैं । ये प्रवृत्तियाँ केवल पाठ्यक्रम से ही नहीं निकल जातीं, बल्कि इन तार्किक विषयों को महत्त्व देने के कारण व्यक्ति के दिमाग से भी बिलकुल निकल जाती हैं । किशोर अवस्था को इस तरह गलत रास्ते पर ले जाने का नतीजा भयानक हो रहा है । सभ्यता रोज-ब-रोज बेढब होती जा रही है । व्यक्ति का गलत विकास हो रहा है । उसका मानस अस्वस्थ है, परिवार दुखी है । समाज में फूट पड़ी है और दुनिया पर ध्वंस करने का ज्वर चढ़ा है । इन भयानक अवस्थाओं को हमारा ज्ञान-विज्ञान सहारा दे रहा है । आज की तालीम भी इसी दौड़ में साथ दे रही है।”

1. अनुच्छेद के आधार पर हमें किस पर सर्वाधिक ध्यान देने की ज़रूरत है?

(a) विज्ञान पर
(b) कला प्रवृत्ति पर
(c) किशोरावस्था पर
(d) बाल्यावस्था पर

2. अनुच्छेद के अनुसार गणित, भूगोल, इतिहास आदि विषय

(a) तर्क प्रधान हैं।
(b) भाव प्रधान हैं।
(c) कला प्रधान हैं।
(d) बोध प्रधान हैं।

3. ज्ञान-विज्ञान को बहुत अधिक महत्त्व देने के कारण

(a) समाज उन्नति कर रहा है।
(b) समाज में विभाजन हो रहा है।
(c) व्यक्ति सृजन की राह पर है।
(d) व्यक्ति विध्वंस की राह पर नहीं है।

4. किशोरावस्था तार्किकता की प्रधानता और भाव के अभाव में ___ का रास्ता अपना रही है।

(a) पतन
(b) ज्ञान
(c) प्रगति
(d) कर्म

5. इनमें से कौन सा शब्द समूह से भिन्न है ?

(a) तार्किक
(b) स्वाभाविक
(c) साहित्यिक
(d) अभिव्यक्ति

6. ‘आज की तालीम भी इसी दौड़ में साथ दे रही है।’ वाक्य में निपात है

(a) आज
(b) भी
(c) इस
(d) में

7. ‘विकसित’ शब्द में प्रत्यय है

(a) सित
(b) इत
(c) त
(d) सत

8. अनुच्छेद के आधार पर कहा जा सकता है कि आधुनिक शिक्षा का नतीजा

(a) सुखद है।
(b) दुःखद है।
(c) औसत है।
(d) पता नहीं।

9. आधुनिक शिक्षा में किस विषय को सबसे अधिक महत्त्व दिया जाता है ?

(a) कला को
(b) भाषा को
(c) विज्ञान को
(d) इतिहास को

निम्नलिखित काव्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के सबसे उपयुक्त उत्तर वाले विकल्प चुनिए:

साकार, दिव्य गौरव विराट ! पौरुष के पुंजीभूत ज्वाल !
मेरी जननी के हिमकिरीट !
मेरे भारत के दिव्य भाल !
मेरे नगपति ! मेरे विशाल !
युग-युग अजेय, निबंध, मुक्त,
युग-युग गर्वोन्नत नित महान,
निस्सीम व्योम में तान रहे,
युग से किस महिमा का वितान ?
कैसी अखंड यह चिर समाधि ?
यतिवर ! कैसा यह अमर ध्यान ?
तू महाशून्य में खोज रहा
किस जटिल समस्या का निदान ?
उलझन का कैसा विषम-जाल
मेरे नगपति ! मेरे विशाल !

10. ‘हिमकिरीट’ का आशय है

(a) ठंडा मुकुट
(b) बर्फ का मुकुट
(c) चाँदी का मुकुट
(d) स्वर्णिम मुकुट

11. ‘नगपति’ का विग्रह और समास होगा

(a) रत्नों (नग) का पति – तत्पुरुष
(b) नगों (पर्वतों) का पति है जो – कर्मधारय
(c) नगों (पर्वतों) का पति – तत्पुरुष
(d) नगों का पति है जो, ऐसा – बहुव्रीहि

12. किस पंक्ति में कहा गया है कि हिमालय शक्ति की ज्वालाओं का ढेर है ?

(a) युग-युग अजेय, निबंध, मुक्त
(b) मेरे भारत के दिव्य भाल
(c) पौरुष के पुंजीभूत ज्वाल
(d) साकार, दिव्य गौरव विराट

13. ‘जिसे जीता न जा सके’ उसके लिए कविता में कौन सा शब्द प्रयुक्त हुआ है ?

(a) अजेय
(b) अखंड
(c) अमर
(d) दिव्य

14. ‘निस्सीम’ शब्द में कौन सी संधि है ?

(a) स्वर
(b) व्यंजन
(c) विसर्ग
(d) दीर्घ

15. हिमालय को ‘यतिवर’ ! कहकर संबोधित किया गया है, क्योंकि वह

(a) भारत का प्रहरी है।
(b) पर्वतों का स्वामी है।
(c) समाधि में लीन है।
(d) समस्या का हल ढूँढ़ रहा है।

निर्देश- नीचे दिए गए प्रश्नों के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए:

16. प्राथमिक स्तर पर बच्चों की भाषा का आकलन करने का उद्देश्य है

(a) उसकी पठन क्षमता का आकलन ।
(b) उसके भाषा-प्रयोग की क्षमता का आकलन ।
(c) उसकी लेखन क्षमता का आकलन ।
(d) उसकी बोलने की कुशलता का आकलन ।

17. इनमें से कौन सा भाषा-आकलन में सबसे कम प्रभावी तरीका है ?

(a) कहानी कहना
(b) कहानी लिखना
(c) घटना-वर्णन
(d) श्रुतलेख

18. आकलन की प्रक्रिया में केवल बच्चे की क्षमताओं का आकलन नहीं होता बल्कि शिक्षक की शिक्षण प्रक्रिया का भी आकलन होता है । यह विचार

(a) पूर्णत: सही है।
(b) अंशत: सही है।
(c) पूर्णतः गलत है।
(d) निराधार है।

19. रीमा ने तीसरी कक्षा में पढ़ने वाली ऋतिका की भाषा-क्षमता, भाषा-निष्पादन संबंधी क्रमिक प्रगति का ब्यौरा उसके अभिभावकों को दिया । रीमा ने__के आधार पर यह जानकारी दी।

(a) अवलोकन
(b) पोर्टफोलियो
(c) जाँच सूची
(d) लिखित परीक्षा

20. पहली कक्षा में __ भी लिखना के अंतर्गत आता है।

(a) वाक्य लिखना
(b) शब्द लिखना
(c) अक्षर बनाना
(d) चित्र बनाना

21. प्राथमिक स्तर पर पढ़ना सीखने में सबसे कम महत्त्वपूर्ण है

(a) अनुमान लगाना
(b) संदर्भानुसार अर्थ
(c) अक्षरों की पहचान
(d) पढ़ने का उद्देश्य

22. ‘भाषा अर्जन क्षमता’ किसके साथ संबंधित है?

(a) पियाजे
(b) चॉमस्की
(c) स्किनर
(d) ब्रूनर

23. प्राथमिक स्तर पर भाषा सीखने में भाषा संबंधी कौन सा संसाधन सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है?

(a) कम्प्यूटर
(b) बाल साहित्य
(c) समाचार-पत्र
(d) टेलीविज़न

24. बच्चे अपनी मातृभाषा का प्रयोग करते हुए हिंदी भाषा की कक्षा में अपनी बात कहते हैं । यह बात ____है।

(a) स्वाभाविक
(b) निंदनीय
(c) विचारणीय
(d) अनुचित

25. बहु-भाषिकता हमारी पहचान भी है और हमारी __व___ का अभिन्न अंग भी।

(a) सभ्यता, संस्कृति
(b) सभ्यता, साहित्य
(c) संस्कृति, साहित्य
(d) संस्कृति, चुनौतियों

26. प्राथमिक स्तर की पाठ्य-पुस्तक में कार्टून, भाषण, विज्ञापन आदि बच्चों के भाषा-क्षमता विकास में __हैं।

(a) सहायक
(b) बाधक
(c) निरर्थक
(d) अनुपयोगी

27. पांचवीं कक्षा की सुहानी ‘पाँचों, किन्हें, आँखें, दोनों’ आदि शब्द लिखती है । आप सुहानी के लेखन क्षमता के बारे में क्या कहेंगे ?

(a) वह अनुनासिक चिह्न का प्रयोग बिलकुल नहीं जानती।
(b) वह अनुनासिक चिह्न के प्रयोग के प्रति सजग है।
(c) वह अनुनासिक चिह्न के प्रयोग के प्रति लापरवाह है।
(d) वह अनुनासिक चिह्न के नियम का अति सामान्यीकरण करती है।

28. विद्यालय में भाषा शिक्षण के लिए कोई कार्यक्रम शुरू करते समय सबसे महत्त्वपूर्ण है

(a) बच्चे की लिखित क्षमता को पहचानना ।
(b) बच्चे की सहज भाषायी क्षमता को पहचानना।
(c) बच्चे की सहज मौखिक अभिव्यक्ति को पहचानना।
(d) बच्चे की पठन क्षमता को पहचानना ।

29. कई बार बच्चे जब स्कूल आते हैं तो दो या तीन भाषाओं को __ और बोलने की क्षमता से लैस होते हैं।

(a) पढ़ने
(b) लिखने
(c) रटने
(d) समझने

30. किसी विषय को सीखने का मतलब है उसकी ___ को सीखना, उसकी ___ को सीखना।

(a) अवधारणाओं, विषय-वस्तु
(b) विषय-वस्तु, उपयोगी
(c) अवधारणाओं, शब्दावली
(d) शब्दावली, विषय

ANSWER:
1. (b), 2. (a), 3. (b), 4. (a), 5. (d), 6. (b), 7. (b), 8. (c), 9. (c), 10. (b)
11. (b), 12. (c), 13. (a), 14. (c), 15. (d), 16. (b), 17. (d), 18. (a), 19. (b), 20. (d)
21.(d), 22. (b), 23. (b), 24. (a), 25. (a), 26. (a), 27. (b), 28. (b), 29. (d), 30. (a)

<<< Go back to Main Page

GENERAL: 
Subjects: 

CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : English Language -I

(Papers) CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : English Language - I

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 91 to 99), by selecting the correct/ most appropriate options :

  1. Kangri Karchok, the Kailash Purana of the Tibetans describes the sacred elephant-mouthed river or Langchen Khambab as a long and extensive river that rises from the ‘lake unconquerable’, the Tso Maphan or Manasarovar that flows from the mountainous regions of Tibet. According to this holy book, this cold river with its sands of gold, circles the holy Manasarovar seven times before taking its course to the west.
  2. The Langchen Khambab flows down from the red coloured mountains of the Kanglung Kangri Glacier in the Trans Himalayan region of Tibet, channelling its way through the earth forests of Tholing and Tsparang of the Gugi Kingdom. These earth forests are full of pillars formed by rocks that collectively appear like a forest from afar – an ‘out of the world’ landscape that was formed by geological movements of the earth and erosion by wind and water. The Khyunglung ruins also lies on the northern bank of the Sutlej river in this valley which was once known as the ‘Garuda Valley”.
  3. This mighty river then flows north-west for about 260 km before entering Himachal Pradesh through Shipki La cutting across the formidable Himalayan ranges of Zanskar, the Greater Himalaya and the Dhauladhar. Subsequently, the waters meander through the gigantic Kinnaur Kailash-Jorkanden Range at Reckong Peo creating the terrifying Sutlej gorge. Then it streams into Shimla, Kullu, Mandi and Bilaspur and is responsible for the rich cultivation of grapes, apples and apricots all along its banks. After its confluence with the River Spiti at Khab it is known as Sutlej.
  4. It is 1,448 km in length, making it the longest among the five rivers of Punjab. Extensively used for irrigation, it is topographically divided into the Upper Sutlej Basin and Lower Sutlej Basin. It leaves the Himachal boundary to enter the plains of the Punjab at the Bhakra Dam, the second highest gravity dam and a major point of water supply and electricity generation for the North of India.

1. What makes the earth forests of Tholing and Tsparang look amazing ?

(a) The ruins on the banks of the Sutlej.
(b) Abundance of flora and fauna.
(c) Cool breeze that makes people feel drowsy.
(d) Pillars formed by rocks resembling a forest.

2. Langchen Khambab is a boon for the North of India because :

(a) it is a major source of water supply and power generation.
(b) it brings along with it mountain soil and minerals.
(c) the prosperity of the whole of India depends on it.
(d) it abounds in aquatic animals.

3. Read the following sentences :

A. Kangri Karchok is a holy book of the Tibetans.
B. Langchen Khambab is responsible for rich cultivation of various types of fruits in the Himachal Pradesh.

(a) A is true, B is false.
(b) B is true, A is false.
(c) Both A and B are true.
(d) Both A and B are false.

4. Which one of the following words is most similar in meaning to the word ‘gigantic’ as used in the passage (Para 4) ?

(a) terrifying
(b) high
(c) formidable
(d) huge

5. Which one of the following words is the most opposite in meaning to the word ‘sacred’ as used in the passage (Para 1)?

(a) pure
(b) noble
(c) unholy
(d) moral

6. Which part of the following sentence contains an error ?

(a) I am not
(b) in best position
(c) to advise you
(d) in this matter

(a) (a)
(b) (b)
(c) (d)
(d) (c)

7. Which part of speech is the underlined word in the following sentence :
I don’t know why he is so hostile to me.

(a) Adjective
(b) Adverb
(c) Preposition
(d) Pronoun

8. ‘Lake unconquerable’ refers to :

(a) Langchen Khambab river
(b) Lake Manasarovar
(c) Lake Rakshatal
(d) The Sutlej river

9. According to Kangri Karchok, Langchen Khambab does not/is not

(a) have sands of gold.
(b) circle the Manasarovar seven times.
(c) flow very gently through the hills.
(d) a cold river.

Directions : Read the extract given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options :

Light Brigade
By Alfred Tennyson
Half a league, half a league, Half a league onward, All in the valley of Death Rode the six hundred. “Forward the Light Brigade ! Charge for the guns !” he said. Into the valley of Death Rode the six hundred. Forward, the Light Brigade!” Was there a man dismay’d ? Not tho’ the soldier knew Some one had blunder’d. Theirs not to make reply, Theirs not to reason why, Theirs but to do and die. Into the valley of Death Rode the six hundred.

10. The expression ‘the valley of death’ refers to :

(a) the place where the dead soldiers are lying buried.
(b) the impending death of soldiers.
(c) the house of death.
(d) a nightmarish place.

11. Which of the following statements is not true?
The military discipline teaches the soldiers :

(a) to do and die.
(b) to obey their commander’s order.
(c) to act tactfully in the battlefield.
(d) not to ask any question.

12. Which of the following adjectives does not apply to the soldiers ?

(a) courageous
(b) disciplined
(c) patriotic
(d) impractical

13. Name the figure of speech used in the Valley of Death’.

(a) Metaphor
(b) Simile
(c) Synecdoche
(d) Metonymy

14. Which literary device is used in the expression, ‘to do and die’ ?

(a) Assonance
(b) Alliteration
(c) Simile
(d) Personification

15. In the first stanza of the extract, the soldiers are :

(a) talking to each other about their personal problems.
(b) waiting for their commander’s order.
(c) thinking about the result of the war.
(d) seen riding fast to the enemy territory.

16. In the multilingual classroom learners can interact

(a) in the medium of instruction followed by the school.
(b) in their own language and can be a mix of words from more than one language.
(c) only in the language prescribed in three-language formula.
(d) in the language with which the teacher is familiar.

17. Diagnostic tests are administered to _____.

(a) find out deficiencies of the students with a view to planning remedies.
(b) assess the suitability of a candidate for a specific programme.
(c) test the language proficiency of students for providing them jobs.
(d) judge the students’ capabilities.

18. Structural approach gives more importance to _______

(a) speech and reading
(b) reading only
(c) speech only
(d) reading and writing

19. Which among the following does not come under meaning based activities?

(a) Interacting with the text.
(b) Using previous knowledge.
(c) Reading the text and then narrating the same to peers.
(d) Reading out every word aloud and translating it.

20. _____ comprehension is the skill of reading a piece of text closely or intensely for the purpose of extracting specific information from the text.

(a) Inferential
(b) Global
(c) Local
(d) Transactional

21. It is a type of writing in which the teacher provides the situation and helps the class to prepare it. The teacher continuously provides feedback, direction and expansion of ideas to the learners.

(a) Controlled writing
(b) Guided writing
(c) Free writing
(d) Product writing

22. A teacher asked the students of class V to read the text thoroughly. Then she asked them to answer the questions with reference to the context (RTC). In this process she is encouraging students for

(a) skimming
(b) scanning
(c) intensive reading
(d) extensive reading

23. The term ‘Comprehensible input’ is associated with

(a) Lev Vygotsky
(b) Stephen Krashan
(c) Noam Chomsky
(d) James Asher

24. Which one of the following is not a sub skill of reading ?

(a) Connecting
(b) Predicting
(c) Synthesizing
(d) Transcripting

25. Which one of the following is least important in enhancing speaking skill of children?

(a) Listening patiently to children’s talk.
(b) Giving them an opportunity to express their feelings and ideas.
(c) Asking closed ended questions.
(d) Organizing discussions on a given topic.

26. At primary level literature is helpful in developing language of learners as :

(a) it encourages the learners to complete the worksheets based on
(b) it is an authentic material covering various genres.
(c) it develops teachers’ interpretative, creative and critical abilities.
(d) it is a good basis for the only expansion of vocabulary.

27. A teacher prepares a worksheet and removes every seventh word from the text. Then she asks the learners to read the text after that they were asked to complete the worksheet with missing word. The task given on the worksheet is a

(a) speaking task
(b) writing task
(c) cloze test
(d) open test

28. ‘Language is arbitrary’ means that ____

(a) something is determined by judgement and for a specific reason.
(b) it is based on a valid reason and not on chance.
(c) there is a strong relation between the words of a language and their meaning.
(d) there is no inherent relation between the words of a language and their meaning

29. The teacher observed that Pravin could not write a paragraph on her own even after brainstorming the topic. However, she was able to write it under adult or peer guidance. This guidance is called ______.

(a) Team teaching
(b) Counselling
(c) Scaffolding
(d) Socialization

30. The purpose of textual exercise is not to

(a) develop creativity among learners.
(b) provide opportunity to express themselves.
(c) memorise the answers to the questions.
(d) give exposure to language learning.

ANSWER:
1. (d), 2. (a), 3. (c), 4. (d), 5. (c), 6. (b), 7. (b), 8. (b), 9. (c), 10. (d)
11. (d), 12. (d), 13. (a), 14. (b), 15. (d), 16. (b), 17. (a), 18. (c), 19. (d), 20. (a)
21.(b), 22. (c), 23. (b), 24. (d), 25. (c), 26. (c), 27. (c), 28. (c), 29. (c), 30. (c)

<<< Go back to Main Page

GENERAL: 
Subjects: 

CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : Environmental Studies

(Papers) CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : Environmental Studies

निर्देश : निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर देने के लिए सही सबसे उपयुक्त विकल्प चुनिए :

1. बच्चों को पर्यावरण अध्ययन सीखने में प्रभावशाली तरीके से जोड़ा जा सकता है

A. वृत्तांत
B. कहानियाँ
C. शिक्षक के द्वारा अवधारणाओं की प्रभावशाली व्याख्या
D. शिक्षक के द्वारा अवधारणाओं का प्रभावशाली प्रदर्शन और व्याख्या

(a) केवल C और D
(b) A, B और C
(c) A,C,D
(d) केवल A और B

2. पर्यावरण अध्ययन के शिक्षक के द्वारा बच्चों को जानवरों का अवलोकन और उनका चित्र बनाने को प्रेरित करने का उद्देश्य है

A. बच्चों में सृजनात्मकता का विकास करना
B. बच्चों में अवलोकन और रचना कौशलों का विकास करना
C. बच्चों में सौंदर्यगत् संवेदना का विकास करना।

(a) केवल B
(b) A, B और C
(c) केवल A
(d) केवल A और C

3. निम्नलिखित सीखने के कौन से सिद्धांत का पर्यावरण अध्ययन में अनुसरण होता है ?

(a) अज्ञात से ज्ञात
(b) ज्ञात से अज्ञात
(c) वैश्विक से स्थानीय
(d) अमूर्त से पूर्त

4. पर्यावरण अध्ययन में शिल्पकला और चित्रकला को समूह में करके सीखने पर बल दिया जाता है क्योंकि

A. कक्षा की अनुशासनहीनता को रोकने के लिए समूह में सीखना शिक्षकों के लिए एक आसान और बहुत प्रभावशाली युक्ति है।
B. समूह में सीखना सहपाठी द्वारा सीखने को प्रोत्साहित करता है।
C. समूह में सीखना कक्षा में सामाजिक अन्तःक्रिया को बेहतर करता है।
D. समूह में सीखना पर्यावरण अध्ययन के पाठ्यक्रम को समय पर पूरा करने में सहायता करता है।

(a) केवल B और C
(b) केवल C और D
(c) केवल A और D
(d) केवल B और D

5. निम्नलिखित में से क्या पर्यावरण अध्ययन को सीखने का सबसे प्रभावशाली संसाधन है ?

A. परिवार के सदस्य
B. समुदाय के सदस्य
C. समाचार-पत्र कक्षा

(a) A, B और C
(b) केवल A और B
(c) केवल D
(d) केवल C और D

6. एक कक्षा V की शिक्षक एक क्रियाकलाप का संचालन करती है, जिसमें वह कक्षा के बच्चों से फर्श पर चीनी के कुछ दाने डालने की कहती है और उसको चीटियों के आने का इंतजार करने को कहती है बच्चों को इस क्रियाकलाप से अर्थपूर्ण सीखने को मिल सकता है यदि शिक्षक –

(a) बच्चों को क्रियाकलाप का अवलोकन, अनुभव माझा और उस पर चर्चा करने को प्रेरित करती है।
(b) बच्चों की क्रियाकलाप में संबंधित प्रश्नों को घर से करने की प्रेरित करती है।
(c) बच्चों को क्रियाकलाप का अवलोकन करने को प्रेरित करती है।
(d) बच्चों को अपने अनुभव साझा करने को प्रेरित करती है।

7. निम्नलिखित में से कौन सा पर्यावरण अध्ययन में सीखने का रचनात्यक आकलन का साधन नहीं है,

(a) वर्णन अभिलेख
(b) वार्षिक उपलब्धि परीक्षण
(c) पोर्टफोलियो
(d) क्रम निर्माण मापनी

8. निम्नलिखित में से किसको पर्यावरण अध्ययन में बच्चों के आकलन में दा काना चाहिए ?

(a) आकलन के संकेतकों का उपयोग
(b) बच्चों के सीखने के गुणात्मक आकलन
(c) बच्चों के उत्तरों को सही या गलत में आँकना
(d) कक्षा V के EVS पाठ्यपुस्तक में प्रत्येक पाठ के अंत में दिए गए, ‘आज हमने क्या सीखा’ पर चर्चा ।

9. नीचे दिए गए पक्षियों की कौन सी प्रजाति झटके से अपनी गर्दन आगे-पीछे करती है ?

(a) बसन्त गौरी
(b) मैना
(c) उल्लू
(d) कौआ

10. नीचे दी गयी सूची पर विचार कीजिए :
कछुआ घड़ियाल, कौआ, बत्तख, मछली
इस सूची में से निम्न में से कौन सा दूसरों से भिन्न है ?

(a) घड़ियाल
(b) कछुआ
(c) मछली
(d) कौआ

11. कॉलम-I कॉलम-II

    (शहर/राज्य)         (अत्यधिक पसन्द का भोजन)
A. हांगकांग             I. किसी भी करी के साथ उबला टैपिओका
B. केरल                 II. सरसों के तेल में बनी मछली
C. कश्मीर             III.नारियल के तेल में बनी समुन्दर की मछली
D. गोआ                 IV.छोले-भटूरे
                              V. पकाया हुआ साँप

कॉलम-I की मदों का कॉलम-II की मदों से सही मिलान है
(a) A-V; B-III; C-II; D-I
(b) A-III; B-II; C-IV; D-I
(c) A-V; B-II; C-III; D-IV
(d) A-V; B-I; C-II; D-III

12. घरों के नीचे दिए गए विवरणों पर विचार कीजिए :

A. राजस्थान में गांव के लोग मिट्टी के घरों, जिनकी छतें कंटीली झाड़ियों की होती है, में रहते हैं।
B. मनाली (हिमाचल प्रदेश) में घर बाँसों के खंभों पर बनाए जाते हैं।
C. लेह में पत्थर के दो मंजिलें घर बनाए जाते है । नीचे की मंजिल पर जरूरत का सामान और जानवरों को रखते हैं।

इनमें सही कथन है
(a) A और C
(b) केवल C
(c) A और B
(d) B और C

13. हाथियों के विषय में नीचे दिए गए कथनों पर विचार कीजिए:

A. हाथी बहुत कम आराम करते हैं, यह एक दिन में केवल 2 से 4 घंटे ही सोते हैं।
B. एक बड़ा हाथी एक दिन में 200 kg से अधिक पत्तियों और झाड़ियां खा लेता है।
C. इन्हें पानी और कीचड़ में खेलना बहुत भाता है, इससे इनके शरीर को ठंडक मिलती है।
D. किसी हाथियों के झुण्ड में सबसे बुजुर्ग हथिनी ही सभी फैसले लेती है।

इनमें सही कथन है
(a) C, D और A
(b) A, B और D
(c) A, B और C
(d) B, C और D

14. नीचे दिया गया कौन सा एक समूह जड़ों का है ?

(a) शकरकन्दी, मूली, हल्दी
(b) गाजर, चुकन्दर, मूली
(c) चुकन्दर, आलू, अदरक
(d) गाजर, हल्दी, अदरक

15. रेगिस्तानी ओक’ नाम का एक पेड़ है, जो पाया जाता है

(a) राजस्थान के रेगिस्तानों में
(b) संयुक्त अरब अमीरात के रेगिस्तानों में
(c) आबू-धाबी में
(d) ऑस्ट्रेलिया में

16. कोई व्यक्ति 29 नवम्बर, 2019 को एक एक्सप्रेस ट्रेन में सूरत (गुजरात) से नगरकोइल (केरल) जाने के लिए बैठा । यह ट्रेन सूरत से 19.45 बजे चली और 1 दिसम्बर, 2019 को 11.45 बजे नगरकोइल पहुँची । यदि सूरत से नगरकोइल के बीच ट्रेन-मार्ग की दूरी 2120 km है, तो इस यात्रा में ट्रेन की औसत चाल थी

(a) 53 km/h
(b) 45 km/h
(c) 132.5 km/h
(d) 60 km/h

17. निम्नलिखित में से कौन अन्तर्राष्ट्रीय ख्याति प्राप्त वेट लिफ्टर है ?

(a) सूर्यमणि
(b) कर्णम मल्लेश्वरी
(c) सुनीता विलियम्स
(d) बछेन्द्री पाल

18. उच्च ज्वर (तेज बुखार) के साथ कंपकंपी जिसका उपचार सिंकोना पेड़ की छाल से किया जा सकता है, वह है

(a) चिकनगुनिया
(b) डेंगू
(c) मियादी बुखार
(d) मलेरिया

19. नीपेन्थिस, वह पौधा जो शिकार करता है, के विषय में नीचे दिए गए कथों पर विचार कीजिए :

A. यह पौधा ऑस्ट्रेलिया, इण्डोनेशिया और भारत में मेघालय में पाया जाता है।
B. इसका आकार घड़े जैसा होता है और इसका मुँह एक पत्ती से ढका होता है।
C. यह केवल छोटे कीड़े-मकोड़ों को फंसाकर उनका शिकार कर सकता है।
D. यह छोटे कीड़े-मकोड़ों को खींचने के लिए मोहक आवाज़ निकालता है जो इसमें फंस जाते हैं और बाहर नहीं निकल
पाते।

इनमें सही कथन हैं
(a) केवल B और D
(b) A, B और C
(c) केवल A और B
(d) केवल A और C

20. भारत की आजादी से पहले महात्मा गांधी ने जिस दांडी के समुद्र तट तक अपनी प्रसिद्ध यात्रा की थी वह भारत के नीचे दिए गए किस राज्य में स्थित है ?

(a) महाराष्ट्र
(b) गुजरात
(c) आंध्रप्रदेश
(d) कर्नाटक

21. तमिलनाडु के निकटवर्ती राज्य हैं –

(a) कर्नाटक, छत्तीसगढ़, केरल
(b) आंध्र प्रदेश, केरल, कर्नाटक
(c) आंध्र प्रदेश, उड़ीसा, कर्नाटक
(d) केरल, आंध्र प्रदेश, महाराष्ट्र

22. “NCF-2005 के अनुसार निम्नलिखित में से क्या प्राथमिक स्तर पर पर्यावरण अध्ययन शिक्षण का उद्देश्य नहीं होना चाहिए ?

(a) प्राकृतिक, सांस्कृतिक व सामाजिक पर्यावरण के बीच संबंधों को पहचानने व समझने में बच्चों को प्रशिक्षित करना।
(b) पर्यावरणीय समझ के द्वारा बच्चों में सटीक संख्यात्मक कौशलों का विकास करना।
(c) विशेषतः प्राकृतिक पर्यावरण के प्रति बच्चे की जिज्ञासा एवं सृजनात्मकता को बढ़ावा देना ।
(d) अवलोकन, वर्गीकरण. और निष्कर्ष थैनिकालने आदि प्रक्रियाओं के माध्यम से बुनियादी संज्ञानात्मक और गत्यात्मक कौशल प्राप्त करने के लिए खोजबीन से जुड़ी और हाथों से करने वाले कार्यों में बच्चों को संलग्न करना ।

23. किसी डॉक्टर का घर X पर स्थित है तथा उसका अस्पताल Y पर स्थित है । डॉक्टर के घर से अस्पताल जाने के लिए कोई सीधी सड़क नहीं है। अतः डॉक्टर पहले A पर जाते हैं जो X के ठीक पूर्व में 600 m की दूरी पर है, फिर वह B पर जाते हैं जो A के ठीक दक्षिण में 450 m की दूरी पर है, फिर वह C पर जाते हैं जो B के ठीक पश्चिम में 120 m की दूरी पर है और अन्त में वह Y पर अपने अस्पताल पहुंचते हैं जो C के ठीक उत्तर में 90 m की दूरी पर है । अस्पताल के सापेक्ष डॉक्टर के घर की सही दिशा क्या है ?

(a) दक्षिण-पूर्व
(b) दक्षिण-पश्चिम
(c) उत्तर-पूर्व
(d) उत्तर-पश्चिम

24. ‘चेराओ’ नाच कहाँ के लोग करते हैं ?

(a) मणिपुर
(b) मेघालय
(c) झारखण्ड
(d) मिजोरम

25. बच्चों को पर्यावरण अध्ययन को सीखने के लिए खोजने के द्वारा पर्याप्त समय दिया जाता है यह इंगित करता है, कि

(a) पर्यावरण अध्ययन बाल-केन्द्रित है।
(b) पर्यावरण अध्ययन शिक्षक केन्द्रित है।
(c) पर्यावरण अध्ययन याद करके सीखा जाता
(d) पर्यावरण अध्ययन सूचनाओं के द्वारा सीखा जाता है।

26. पर्यावरण अध्ययन कक्षाओं III से V के लिए एक विषय क्षेत्र है, जो संकलित करता है

(a) विज्ञान और सामाजिक विज्ञान की अवधारणाओं और मुद्दों को।
(b) पर्यावरणीय शिक्षा और विज्ञान की अवधारणाओं और मुद्दों को।
(c) विज्ञान की अवधारणाओं और मुद्दों को।
(d) पर्यावरण शिक्षा, सामाजिक अध्ययन और विज्ञान की अवधारणाओं और मुद्दों को ।

27. निम्नलिखित में से क्या पर्यावरण अध्ययन के संदर्भ में सही है ?

(a) I, III और IV की कक्षाओं के लिए पर्यावरण अध्ययन से जुड़े मुद्दों को भाषा और गणित के माध्यम से पढ़ाया जाता है।
(b) I से II तक की कक्षाओं के लिए पर्यावरण अध्ययन से जुड़े मुद्दे विज्ञान और सामाजिक-विज्ञान के द्वारा पढ़ाये जाते हैं। (c) पर्यावरण अध्ययन एक विषय है जो I से V तक की कक्षाओं में पढ़ाया जाता है।
(d) I से II की कक्षाओं के लिए, भाषा और गणित के माध्यम से पर्यावरण अध्ययन पढ़ाया जाता है।

28. निम्नलिखित में से क्या पर्यावरण अध्ययन में बच्चों के द्वारा ज्ञान की रचना में महत्त्वपूर्ण है ?

A. बच्चों का सक्रिय भाग लेना
B. बच्चों के समुदाय के सदस्य
C. पर्यावरण अध्ययन की पाठ्य-पुस्तकें
D. पर्यावरण अध्ययन की पाठ्य-पुस्तक में दी गए व्याख्या और परिभाषा

(a) A, C और D
(b) केवल C
(c) A, B और C
(d) केवल A और C

29. निम्नलिखित में से कौन सा पर्यावरण अध्ययन पाठ्यक्रम के सुझावित प्रकरणों का उपप्रकरण है ?

(a) जानवर
(b) हम चीजें कैसे बनाते हैं ?
(c) परिवार और मित्र
(d) भोजन

30. निम्नलिखित में से क्या पर्यावरण अध्ययन के शिक्षक के लिए वांछनीय गतिविधि है ?

(a) पर्यावरण अध्ययन के छः प्रकरणों का रेखीय आयोजन करना।
(b) केवल पाठ्य-पुस्तकों पर आश्रित रहना।
(c) विभिन्न कक्षाओं के बहुसांस्कृतिक क्षेत्रों को संबोधित करना।
(d) पर्यावरण अध्ययन की अवधारणाओं से संबंधित महत्त्वपूर्ण सूचनाओं को बच्चों को देने के लिए प्रेरित करना।

ANSWER:
1. (d), 2. (b), 3. (a), 4. (a), 5. (a), 6. (a), 7. (b), 8. (c), 9. (c), 10. (d)
11. (d), 12. (a), 13. (a), 14. (b), 15. (d), 16. (a), 17. (b), 18. (d), 19. (c), 20. (a)
21.(b), 22. (b), 23. (d), 24. (d), 25. (a), 26. (d), 27. (d), 28. (c), 29. (a), 30. (c)

<<< Go back to Main Page

GENERAL: 

CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : Mathematics

(Papers) CTET DEC-2019 Exam PAPER-1 : Mathematics

निर्देश : निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर देने के लिए सही/सबसे उपयुक्त विकल्प चुनिए :

1. निम्नलिखित में से किसे संरचनात्मक (रचनावादी) गणितीय कक्षा कक्ष का लक्षण नहीं माना जा सकता है ?

(a) प्राथमिक स्तर पर आकलन के लिए विषयपरक प्रकार की परीक्षा का उपयोग किया जाता है।
(b) गणित और दूसरे पाठ्येतर क्षेत्रों के बीच के संबंधों को उजागर किया जाता है ।
(c) गणित के अधिगम में भाषा और संवादों की भूमिका पर उचित ध्यान दिया जाता है।
(d) अध्यापक स्वीकार करता है कि दी गई अन्योन्य क्रिया को विभिन्न विद्यार्थी अलग-अलग प्रकार से समझ सकते हैं ।

2. निम्नलिखित में से कौन से कथन की सहमति गणित के संरचनात्मक (रचनावादी दृष्टिकोण) से की जा सकती है ?

(a) गणित पूर्णतया विषयपरक है।
(b) मानसदर्शन गणित का महत्त्वपूर्ण पहलू है।
(c) गणित तथ्यों को सीखने के बारे में है।
(d) गणितज्ञों से सच्चाई का आविष्कार अपेक्षित होना चाहिए।

3. निम्नलिखित में से कौन सा क्रियाकलाप बच्चो में त्रिविम समझ को विकसित करने के लिए अधिक उपयुक्त है ?

(a) चंद्रमा के उदय होने का समय लिखना।
(b) संख्याओं को संख्या रेखा पर निरूपित करना।
(c) बोतल के ऊपरी दृश्य को चित्रित करना।
(d) मानचित्र पर शहरों का स्थान निर्धारण करना।

4. गणित के अधिगम के संबंध में निम्नलिखित में से क्या सही नहीं है ?

(a) विद्यार्थियों की सामाजिक-आर्थिक पृष्ठभूमि का गणित के निष्पादन पर असर होता है।
(b) विद्यालय में दिए जाने वाले निर्देशों की भाषा का असर बच्चे के गणित के प्रदर्शन पर हो सकता है।
(c) गणित में उत्कृष्ट प्रदर्शन की प्रतिभा स्वाभाविक होती है।
(d) अध्यापक के सीखने वालों के प्रति विचारों का अधिगम परिणामों पर प्रभावशाली असर होता है।

5. निम्नलिखित शाब्दिक समस्या के प्रकार को पहचानिए ।
मेरे पास 6 पेंसिल हैं । मनीष के पास मेरे से दो अधिक हैं । मनीष के पास कितनी पेंसिल हैं ?

(a) व्यवकलित जमा
(b) व्यवकलित घटा
(c) तुलनात्मक जमा
(d) तुलनात्मक घटा

6. हिंदू-अरबी गणना-प्रणाली के लिए निम्नलिखित में से कौन सा सही नहीं है ?

(a) इसमें आधार 2 की प्रणाली का पालन किया जाता है।
(b) यह गुणनात्मक प्रकृति का है ।
(c) एक संख्या में अंक की स्थिति इसका मान बताती है।
(d) यह योगात्मक प्रकृति का है।

7. प्राथमिक स्तर पर ज्यामिति के अध्यापन के लिए वांछनीय प्रक्रिया पहचानिए ।

(a) बच्चों को प्रचुर अवसर दिए जाने चाहिए कि वे दिकस्थान की अंतर्दशी समझ का विकसित कर सकें।
(b) प्राथमिक स्तर पर व्यापक ज्यामितीय शब्दसंग्रह का विकास करना उद्देश्य नहीं होना चाहिए।
(c) प्राथमिक स्तर पर ज्यामिति को सरल मूलभूत आकृतियों की पहचान तक सीमित रखना चाहिए।
(d) अध्यापक को प्रारंभ में सरल आकृतियों की स्पष्ट परिभाषा देनी चाहिए और उदाहरण दिखाने चाहिए।

8. निम्नलिखित में से क्या गणितीय तर्कणा का सूचक है ?

(a) परिकलन में निपुणता की क्षमता
(b) विभिन्न परिस्थितियों में सही सूत्रों को स्मरण करने की क्षमता।
(c) गणितीय संकल्पनाओं की परिभाषा देने की क्षमता
(d) गणितीय प्रक्रिया की तर्कसंगतता देने की क्षमता

9. सुपर बाज़ार में सब्जियों की मूल्य सूची निम्नलिखित है:
संजय ने ½ kg टमाटर, 1 kg आलू, ½ kg गाजर, 250 g मिर्च और 6 नींबू खरीदे। उसने बिल
क्लर्क को काउंटर पर Rs. 200 का नोट दिया । उसे कितने रुपये वापिस मिलेंगे?

(a) Rs. 86.50
(b) Rs. 97.50
(c) Rs. 112.50
(d) Rs. 87.50

10. मैं एक दो अंकों की संख्या हूँ।
दहाई के स्थान पर अंक और इकाई के स्थान पर अंक क्रमिक अभाज्य संख्याएँ हैं ।
अंकों का योग 3 और 4 का गुणज है । संख्या है:

(a) 35
(b) 13
(c) 57
(d) 23

11. एक रेलवे स्टेशन पर कार पार्किंग की पार्किग दर निम्न रूप से चित्रित की गई है :

(a) 2 घण्टे तक – Rs.50
(b) 2 घण्टे से ऊपर और 5 घण्टे तक – Rs.75
(c) 5 घण्टे के पश्चात – 8 घण्टे तक प्रति अतिरिक्त घण्टा Rs. 10
(d) 8 घण्टे से ऊपर और 12 घण्टे तक – Rs.150
(e) 12 घण्टे से ऊपर और 24 घंटे तक – Rs.250

राजीव ने अपनी कार को 7.00 a.m. पर पार्क किया और उसे उसी दिन ही लेने वह 4.30 p.m. पर आया। उसे कितने रुपए का भुगतान करना होगा?
(a) Rs. 130
(b) Rs. 100
(c) Rs.135
(d) Rs.150

12. आरोही क्रम में व्यवस्थित करने पर निम्नलिखित में से कौन सी संख्या तृतीय स्थान पर होगी ?
7.07.7.70, 7.707, 7.007, 0.77

(a) 7.07
(b) 7.707
(c) 7.70
(d) 7.007

13. एक पाँच अंकों की संख्या में, दहाई के स्थान का अंक 8, इकाई के स्थान का अंक दहाई के स्थान के अंक का एक-चौथाई, हज़ार के स्थान का अंक 0, सौवें स्थान का अंक इकाई के स्थान का दुगुना और दस हजारवें स्थान का अंक इकाई के स्थान का तिगुना है । संख्या क्या है ?

(a) 46028
(b) 60482
(c) 64082
(d) 64028

14. तीन ब्रांड A, B तथा C के पेन क्रमशः 10, 12 और 24 के पकेटों में उपलब्ध है । यदि एक दकानदार को तीनों प्रकार के पेन समान संख्या में खरीदने है तो उस खरीदे जाने वाले पैकेटों की न्यूनतम संख्या क्या होगी?

(a) A = 10, B = 5, C = 12
(b) A = 12, B = 10, C = 5
(c) A = 10, B= 12, C = 35
(d) A = 5, B = 12, C = 10

15. एक वर्ग की भुजा 4 cm है । इसे काट कर 4 बराबर वर्गों में विभाजित किया गया है। प्रत्येक छोटे वर्ग का क्षेत्रफल क्या होगा ?

(a) 16 cm2
(b) 8 cm2
(c) 4 cm2
(d) 1 cm2

16. आयशा के पास केवल Rs.5 और Rs. 10 के सिक्के हैं। यदि उसके पास सिक्षों की कुल संख्या 25 और Rs. 160 का धन है, तो उसके पास Rs.5 और Rs.10 के सिकों की संख्या है:

(a) क्रमश: 15 और 10
(b) क्रमशः 20 और 5
(c) क्रमश: 18 और 7
(d) क्रमशः 10 और 15

17. निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं

(a) अभाज्य संख्याओं के केवल दो गुणनखण्ड होते हैं।
(b) एक अंक वाली केवल चार अभाज्य संख्याएँ हैं।
(c) सभी अभाज्य संख्याएँ विषम संख्याएँ होती हैं।
(d) अभाज्य संख्याएँ अपरिमित रूप से अनेक हैं।

18. वह संख्या जो 1 से 10 (दोनों सम्मिलित) तक सभी संख्याओं से विभाज्य होगी, निम्न है:

(a) 604
(b) 2520
(c) 10
(d) 100

19. मान ज्ञात कीजिए:
17.5×3-21 ÷ 7-3×12.5

(a) 120
(b) 50
(c) 52.5
(d) 12

20. एक बाग के वृक्षों में नीम के वृक्षों की संख्या एक छठवां भाग है। आधे वृक्ष अशोक के हैं और शेष यूकेलिप्टस के हैं। यदि नीम के वृक्षों की संख्या 5 है, तो बाग में यूकेलिप्टस के कितने वृक्ष हैं ?

(a) 15
(b) 20
(c) 5
(d) 10

21. एक रेलगाड़ी दिल्ली से 29 अगस्त, 2019 को 16 : 30 बजे प्रस्थान करती है और अपने गंतव्य पर 31 अगस्त को 08 : 45 बजे पहुंचती है। इस यात्रा का कुल समय है

(a) 39 घंटे 45 मिनट
(b) 40 घंटे 15 मिनट
(c) 36 घंटे 15 मिनट
(d) 38 घंटे 45 मिनट

22. निम्नलिखित में से किसमें लम्बाइयों को घटते क्रम में व्यवस्थित किया गया है?

(a) 8 m, 80 dm 8 cm, 8500 mm, 800 cm 8 mm
(b) 8500 mm, 80 dm 8 cm, 800 cm 8 mm, 8 m
(c) 8500mm, 800 cm 8 mm, 80 dm 8cm, 8 m
(d) 80 dm 8 cm, 8500 mm, 8 m, 800 cm 8 mm

23. गणित के प्राथमिक पाठयक्रम में प्रतिचित्रण’ का परिचय देने का मुख्य प्रयोजन है

A. त्रिविम विचार-क्षमता को प्रोत्साहन देना ।
B. आनुपातिक विवेचन को प्रोत्साहन देना ।
C. विषय को सरल और रुचिकर बनाना
D. संख्याओं की नीरसता को समाप्त करना ।

(a) A और B
(b) B और C
(c) A और C
(d) A और D

24. एक 180 cm लम्बी तार को एक आयत का रूप दिया गया। यदि आयत की चौड़ाई 30 cm है, तो इसकी लम्बाई क्या है ?

(a) 90 cm
(b) 120 cm
(c) 45 cm
(d) 60 cm

25. कक्षा II के छात्रों को 44 लिखने के लिए कहा गया, तो कुछ ने 404 लिखा। अध्यापक के रूप में आप इसको कैसे संबोधित करेंगे?

(a) उनको उस समूह में रखेंगे, जिसने सही लिखा है।
(b) उन्हें सही उत्तर प्राप्त करने के लिए कहेंगे।
(c) उनकी कॉपियों में सही उत्तर लिखेंगे।
(d) उन्हें मूर्त पदार्थ से विनिमय नियम समझायेंगे।

26. एन सी एफ (राष्ट्रीय पाठ्यचर्या) 2005 के अनुसार निम्नलिखित में से कौन से विषय प्राथमिक विद्यालय में गणित पाठ्यक्रम का भाग नहीं हैं ?

(a) प्रतिरूप
(b) अनुपात
(c) चौपड़ (टाइलिंग)
(d) सममिति

27. सूत्र का प्रयोग किए बिना अध्यापक, निम्नलिखित में से किन साधनों/शिक्षण अधिगम सामग्री का प्रयोग यह दर्शाने के लिए कर सकता है, कि विभिन्न आयामों वाले दो आयतों का क्षेत्रफल समान हो सकता है:

A. पैमाना
B. ग्राफ पेपर
C. धागा
D. टाइल

(a) केवल C
(b) A और D
(c) केवल B
(d) Bऔर D

28. प्रारम्भिक कक्षाओं में बच्चों को गणित पढ़ाने के लिए बनाई जाने वाली पाठ योजना का निम्नलिखित में से कौन सा अति महत्वपूर्ण पहलु है

(a) विद्यार्थियों को अवसर देना कि वे संकल्पनाओं की संरचना करें
(b) क्रियाकलापों को लिखना और इस सन्दर्भ में प्रश्न देना
(c) पाठ्य-पुस्तक के अनुक्रम का अनुसरण करना
(d) गणितीय संकल्पनाओं को संरचनात्मक ढंग से प्रस्तुत करना

29. निम्न में से गणित में उपलब्धि कम होने का कारण क्या हो सकता है?

(a) गणित का स्वरूप
(b) व्यक्ति की स्वाभाविक क्षमता
(c) लिंग
(d) सामालिक-सांस्कृतिक पृष्ठभूमि

30. यह समझाने के लिए, कि ¼, ⅓ से छोटा है, निम्नलिखित में से कौन पी योजना समये अधिक, उपयुक्त है?

(a) डाईनिस ब्लॉक्स (Dienes blocks) का प्रयोग
(b) संख्या चार्ट का प्रयोग
(c) लघुत्तम समापवर्तक विधि का प्रयोग
(d) कागज की पट्टियों का प्रयोग

ANSWER:
1. (a), 2. (a), 3. (d), 4. (c), 5. (c), 6. (1), 7. (a), 8. (d), 9. (d), 10. (c)
11. (d), 12. (a), 13. (b), 14. (b), 15. (c), 16. (c), 17. (c), 18. (b), 19. (d), 20. (d)
21.(b), 22. (b), 23. (a), 24. (d), 25. (d), 26. (b), 27. (d), 28. (a), 29. (d), 30. (c)

<<< Go back to Main Page

GENERAL: 

(Download) NCERT Book For Class IX : IT (IT Domestic Data Entry Operator)

(Download) NCERT Book For Class IX : IT (IT Domestic Data Entry Operator)

Table of Content

Unit 1 : Introduction to IT–ITeS Industry

Unit 2 : Data Entry and Keyboarding Skills

Unit 3 : Digital Documentation

Unit 4 : Electronic Spreadsheet

Unit 5 : Digital Presentation

Download Here!

Courtesy: ncert.nic.in

Go Back To NCERT Books Main Page

GENERAL: 
Exam: 

(Date Sheet) CBSE : Class-12 Board Exam 2020

(Date Sheet) CBSE : Class-12 Board Exam 2019

Disclaimer: cbseportal.com is not at associated with CBSE, For official website of CBSE visit - www.cbse.nic.in

DATE SHEET

Day, Date & Time Subject Code Subject Name
Saturday, 15th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 067 MULTI MEDIA AND WEB TECHNOLOGY
072 MASS MEDIA STUDIES (OLD)
735 FOOD PRODUCTION IV
738 UNDERSTANDING THE EVOLUTION AND FORMS OF MASS MEDIA
743 RETAIL OPERATIONS
748 INFORMATION STORAGE AND RETRIEVAL
756 INTRODUCTION TO HOSPITALITY MANAGEMENT
794 DERIVATIVE MARKET OPERATIONS
801 RETAIL
811 BANKING
813 HEALTH CARE
816 HORTICULTURE
818 GEOSPATIAL TECHNOLOGY
819 ELECTRICAL TECHNOLOGY
823 COST ACCOUNTING
826 SHORTHAND (HINDI)
832 MUSIC PRODUCTION
834 FOOD NUTRITION & DIETETICS
835 MASS MEDIA STUDIES (NEW)
10:30 AM – 01:00 PM 628 AUTO SHOP REPAIR & PRACTICE
779 TEXTILE CHEMICAL PROCESSING
800 SECURITY
10:30 AM – 12:30 PM 787 ELECTRICAL MACHINES
Monday, 17th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 073 KNOWLEDGE TRADITION & PRACTICES
804 AUTOMOTIVE
805 FINANCIAL MARKETS MANAGEMENT
807 BEAUTY & WELLNESS
808 AGRICULTURE
814 INSURANCE
828 MEDICAL DIAGNOSTICS
10:30 AM – 01:00 PM 627 AUTO ENGINEERING
10:30 AM – 12:30 PM 056 KATHAK DANCE
057 BHARATNATYAM DANCE
058 KUCHIPUDI DANCE
059 ODISSI DANCE
061 KATHAKALI DANCE
Thursday, 20th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 739 CRTV AND COM PRAC MM
10:30 AM - 01:00 PM 795 DATABASE MANAGEMENT APPLICATION
10:30 AM – 12:30 PM 049 PAINTING
050 GRAPHICS
051 SCULPTURE
052 APP/COMMERCIAL ART
788 ELECTRICAL APPLIANCES
Saturday, 22nd February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 037 PSYCHOLOGY
Monday, 24th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 048 PHYSICAL EDUCATION
Tuesday, 25th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 066 ENTREPRENEURSHIP
824 OFFICE PROCEDURES & PRACTICES
829 TEXTILE DESIGN
10:30 AM - 01:00 PM 777 TRADITIONAL INDIAN TEXTILE
Wednesday, 26th February 2020
10:30 AM - 01:00 PM 796 WEB APPLICATION (OLD)
10:30 AM - 01:30 PM 803 WEB APPLICATION (NEW)
821 MEDIA
Thursday, 27th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 001 ENGLISH ELECTIVE - N
101 ENGLISH ELECTIVE - C
301 ENGLISH CORE
Friday, 28th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 003 URDU ELECTIVE
022 SANSKRIT ELECTIVE
076 NATIONAL CADET CORPS
303 URDU CORE
322 SANSKRIT CORE
622 ENGINEERING SCIENCE
810 FRONT OFFICE OPERATIONS
827 AIR CONDITIONING & REFRIGERATION
830 DESIGN
831 SALESMANSHIP
Saturday, 29th February 2020
10:30 AM - 01:30 PM 046 ENGINEERING GRAPHICS
079 LIBRARY & INFORMATION SCIENCE (OLD)
10:30 AM - 12:30 PM 609 TYPOGRAPHY & Computer APPLICATION HINDI (OLD)
607 TYPOGRAPHY & Computer APPLICATION ENGLISH (OLD)
10:30 AM - 01:30 PM 747 LIBRARY SYSTEM AND RESOURCE MANAGEMENT
793 CAPITAL MARKET OPERATIONS
817 TYPOGRAPHY & COMPUTER APPLICATION (NEW)
820 ELECTRONIC TECHNOLOGY
836 LIBRARY & INFORMATION SCIENCE (NEW)
837 FASHION STUDIES
10:30 AM - 01:00 PM 778 PRINTED TEXTILE
Monday, 02nd MARCH 2020
10:30 AM - 01:30 PM 042 PHYSICS
625 APPLIED PHYSICS
Tuesday, 03rd March 2020
10:30 AM - 01:30 PM 027 HISTORY
Wednesday, 04th March 2020
10:30 AM - 01:30 PM 812 MARKETING
Thursday, 05th March 2020
10:30 AM - 01:30 PM 055 ACCOUNTANCY
Friday, 6th March 2020
10:30 AM - 01:30 PM 028 POLITICAL SCIENCE
Saturday, 7th March 2020
10:30 AM - 01:30 PM 043 CHEMISTRY
Thursday, 12th March 2020
10:30 AM - 01:30 PM 806 TOURISM
Friday, 13th March 2020
10:30 AM to 01:30 PM 030 ECONOMICS
Saturday, 14th March 2020
10:30 AM to 01:30 PM 044 BIOLOGY
Monday, 16th March 2020
10:30 AM to 01:30 PM 822 TAXATION
10:30 AM - 12:30 PM 031 CARNATIC MUSIC VOC
032 CARNATIC MUSIC MEL INS
034 HINDUSTAN MUSIC VOCAL
035 HIND. MUSIC MEL. INS
036 HINDUSTANI MUSIC PER INS
Tuesday, 17th March 2020
10:30 AM to 01:30 PM 041 MATHEMATICS
840 APPLIED MATHEMATICS
Wednesday, 18th March 2020
10:30 AM to 01:30 PM 074 LEGAL STUDIES
10:30 AM to 12:30 PM 608 SHORTHAND (ENGLISH) (OLD)
10:30 AM to 01:30 PM 734 FOOD PRODUCTION III
809 FOOD PRODUCTION
825 SHORTHAND (ENGLISH) (NEW)
Thursday, 19th March 2020
10:30 AM to 01:30 PM 104 PUNJABI
105 BENGALI
106 TAMIL
107 TELUGU
108 SINDHI
109 MARATHI
110 GUJRATI
111 MANIPURI
112 MALAYALAM
113 ODIA
114 ASSAMESE
115 KANNADA
116 ARABIC
117 TIBETAN
118 FRENCH
120 GERMAN
123 PERSIAN
124 NEPALI
125 LIMBOO
126 LEPCHA
189 TELUGU - TELANGANA
192 BODO
193 TANGKHUL
194 JAPANESE
195 BHUTIA
196 SPANISH
198 MIZO
199 BAHASA MELAYU
Friday, 20th March 2020
10:30 AM – 01:30 PM 002 HINDI ELECTIVE
302 HINDI CORE
Saturday, 21st March 2020
10:30 AM – 01:30 PM

 

065 INFORMATICS PRACTICAL (New)
083 COMPUTER SCIENCE (New)
265 INFORMATICS PRACTICAL (Old)
283 COMPUTER SCIENCE (Old)
802 INFORMATION TECHNOLOGY
Monday, 23rd March 2020
10:30 AM – 01:30 PM 029 GEOGRAPHY
Tuesday, 24th March 2020
10:30 AM – 01:30 PM 054 BUSINESS STUDIES
833 BUSINESS ADMINISTRATION
Thursday, 26th March 2020
10:30 AM – 01:30 PM 064 HOME SCIENCE
Saturday, 28th March 2020
10:30 AM – 01:30 PM 045 BIOTECHNOLOGY
Monday, 30th March 2020
10:30 AM - 1:30 PM 039 SOCIOLOGY

NOTES:-

  1. The duration of time for each paper has been indicated in the date-sheet.
  2. Duration of time for each subject/paper as given on the question paper be followed meticulously.
  3. Answer books would be distributed to candidates between 10.00 - 10.15 A.M.
  4. Candidates would write their particulars on the answer book
  5. Particulars shall be checked and signed by Assistant Superintendent's)
  6. Question paper will be distributed at 10.15 A.M.
  7. From 10.15 -10.30 A.M.(15 minutes) candidates shall read the question paper
  8. Candidates would plan proper strategy to write the answers
  9. At 10.30 A.M., candidates will start writing the answers
  10. No enquiries about date of declaration of result shall be attended to.

Disclaimer: cbseportal.com is not at associated with CBSE, For official website of CBSE visit - www.cbse.nic.in

Click Here for Official Date Sheet

CBSE Special TX: 
Exam: 

Pages

Subscribe to RSS - user6's blog